Nemačka kompanija menja ime "ciganskom sosu" jer vređa Rome

Nemačka prehrambena kompanija Knor u sastavu Unilevera promeniće ime svom popularnom "cigojner" (Zigeuner) ili ciganskom sosu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2020.

15:31

Nemačka kompanija menja ime
Ilustracija: Depositphotos/kornienkoalex

Do toga je došlo zbog optužbi da je ime ovog mađarskog umaka od paprike uvredljivo za Rome.

To je najnoviji u nizu brendova koji menja naziv zbog talasa protesta protiv rasizma koji je pokrenut nakon nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u policijskom pritvoru, navodi agencija Rojters.

Zbog globalnih antirasističkih protesta ranije su preimenovani brendovi poput sladoleda “Eskimo paj” i namaz za palačinke “tetka Džemima”, na čijoj je etiketi prikazana crnkinja.

Romani Rose, šef nemačkog saveta Sintija i Roma, pozdravio je potez Unilevera, preneo je list Bild am zontag, mada je dodao da ga više brine porast rasizma kao što su skandiranja "Cigani" ili "Jevreji" na fudbalskim stadionima.

"Dobro je da Knor reaguje na prigovore mnogih ljudi. Ali, 'ciganska šnicla' i 'ciganski sos' nisu najvažnija pitanja", rekao je on.

Rojters podseća da su Sinte (ime koje koriste etnički Romi naseljeni vekovima u Nemačkoj) nacisti podvrgavali prisilnoj sterilizaciji, shodno njihovoj politici "rasne čistote“ i da su Rome deportovali u logore smrti, gde su nosili uniforme sa slovom "Z", koje je označavalo reč "Zigeuner“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: