Ekonomija

0

Brnabić: Projekat Moja prva plata šansa za 10.000 mladih da lakše nađu trajno zaposlenje

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Brnabić: Projekat Moja prva plata šansa za 10.000 mladih da lakše nađu trajno zaposlenje

Izvor: Foto : Beta/Vlada Srbije/ SLOBODAN MILJEVIC

Brnabić je, na predstavljanju tog projekta u fabrici kvasca "Biospringer" u Senti, najavila da će, ukoliko program bude uspešan, to biti samo početak kada je reč o takvom vidu podsticanja zapošljavanja mladih.

Brnabić je kazala kao očekuje da će i posle devet meseci trajanja programa, tokom kojih država dotira zarade sa 20.000 dinara za one sa srednjom školom i 24.000 dinara za one sa završenim fakultetom, ostati da rade u tim kompanijama, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, poslodavci će moći na tu sumu da dodaju naknadu mladima koje angažuju.

Kako je precizirala, od danas do 25. septembra zainteresovani poslodavci mogu da se za program  prijave elektronski, dok će mladi ljudi moći da se takođe elektronski prijave od 1. do 15. oktobra.

Brnabić je kazala i da mladi već od danas mogu da pristupe portalu "Moja prva plata" i upoznaju se sa pozicijama za koje će moći da konkurišu.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež podsetio je da realizacija projekta počinje danas i objasnio da on podrazumeva da će mladi, koji su završili srednju školu ili fakultet, dobiti prvi posao, potrebno radno iskustvo i prvu platu.

On je ocenio da je ovo važan projekat za srpsku privredu, kroz koji će proći 10.000 mladih i doprineti tome da se kod njih smanji stopa nezaposlenosti.

Mnoge državne institucije, kako je ukazao, učestvovale su u izradi tog programa, među kojima je i Kancelarija za IT i eUpravu, koja je napravila portal "Moja prva plata".

"Taj protal je danas zvanično i pušten u rad, a mi se sada nalazimo u prvoj firmi koja se prijavila za taj program", naveo je Čadež i ocenio da će današnji dan verovatno biti završen sa velikim brojem prijavljenih komapnija.

Prema njegovim rečima, važno je da se što više kompanija prijavi za taj program do 25. septembra, kako bi od 1. oktobra počela prijava kandidata mlađih od 30 godina koji su završili ili srednju školu ili fakultet.

Prema statistici, mladi su nakon fakulteta čekali na prvo radno mesto 23 meseca, rekao je Čadež i objasnio da su oni u "začaranom krugu", jer kada završe fakultet traži im se radno iskustvo koje nemaju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR