Najnovije vesti
Vesti Politika
Brnabić: Na sastanku u Beloj kuću sa predstavnicima Prištine razgovaraćemo o EKONOMSKIM TEMAMA

Brnabić: Na sastanku u Beloj kuću sa predstavnicima Prištine razgovaraćemo o EKONOMSKIM TEMAMA

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da će na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kuću 2. septembra prevashodno biti razgovarano o ekonomskim temama.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200723 tanjug slobodan miljevic beograd Di019764699 preview Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
20200723 tanjug slobodan miljevic beograd Di019764699 preview

Brnabićeva kaže da je reč o sastanku o ekonomskim temama o kojima su razgovori prekinuti, podsetivši da je prethodno bilo reči o ponovnom uspostavljanju avio linije Beograd-Priština, ali i železničkog saobraćaja.

- To su uglavnom ekonomske teme na koje smo uvek pozivali i na čemu je predsednik Aleksandar Vučić uvek insistirao i to ne samo u razgovorima sa Prišinom, već i u okviru inicijative mini šengen koja je u interesu celog regiona - rekla je Brnabićeva novinarima u Senti.

Ona je istakla da od međunarodne zajednice očekuje da će biti jasna ne samo u osudi događaja u vezi sa Visokim Dečanima, već i u sprečavanju ugrožavanja srpske kulturno-istorijsko - verske baštine.

- Nadam se da će svi međunarodni akteri počevši od UNESKO-a, preko EU, biti jasni ne samo u osudi, već i sprečavanju da se naša kulturno-istorijsko- verska baština ne urušava, ugrožava, već da se čuva - rekla je Brnabićeva.

Pročitajte još

Ona je istakla da ta baština nije važna samo za srpski narod, već za ceo svet i da očekuje da se na tome radi na način kako je civilizacijski ispravno.

Brnabićeva je ukazala da se se nakon uništavanja, spaljivanja i rušenja srpskih manastira na teritoriji Kosova i Metohije 2004. godine, koji nisu samo srpska kulturna baština, već baština pod zaštitom UNESKO, to nažalost nastavlja i 16 godina kasnije.

BONUS VIDEO: