Aktuelno

Slike i crteži Zdravka Srećkovića
18.08.2020. - 25.08.2020.

Slike i crteži Zdravka Srećkovića


Od utorka, 18. avgusta 2020. godine u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac biće otvorena izložba slika i crteža Srećka Zdravkovića.

 

 

Izložba će moći da se pogleda tokom individualnih poseta do srede, 25. avgusta 2020. godine.

Na izložbi će biti prikazan izbor iz dosadašnjeg bogatog likovnog stavralaštva umetnika: slike, crteži i akvareli.



"Pored toga što u akvarele unosi modernu nadrealnu figuraciju i njegovi pejzaži deluju nadrealno, kao zemlja irealnih metafizičkih prostora gde on ne pripoveda o nekoj tamo nebeskoj zemlji, već slikom potvrđuje da nebo jesmo sad i tu, kao što smo oduvek i bili. Zdravković nas na jedan prelep likovni način, zasnovan na iskonu – vodi, priča o iskonu nas samih. Podseća nas ko jesmo i zašto smo to što jesmo, a nikad nismo bili malo". ( Dr Predrag Jašović, iz teksta kataloga)




Zdravko Sećković je rođen 15. maja 1957. u Donjem Dušniku, podno Suve planine. Likovnu akademiju završio 1986. u Novom Sadu, član ULUS-a od 1985. Izlagao samostalno pedesetak puta (prva samostalna izložba 1974. u izložbenom prostoru Doma Armije u Ćupriji), grupno izlagao na više od 400 izložbi. Učesnik je velikog broja likovnih kolonija i likovnih saborovanja (oko 200 učešća), kao i međunarodnih simpozijuma umetnosti. Dobitnik nagrada za unapređenje kulture i za izuzetan doprinos kulturi (Međunarodna kolonija „Krov Srbije”, Leposavić), prvo mesto na takmičarskom delu, „Akvarel u minijaturi” na međunarodnoj koloniji akvarela „Sava”, Bosanski Brod, Republika Srpska. Pored umetničkog bavi se i pedagoškim radom (osnovna škola, Gimnazija i privatna škola za pripremanje studenata i đaka za nastavljanje školovanja u oblasti vizuelnih likovnih umetnosti). Živi i radi u Paraćinu.

 

objavljeno17.08.2020.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.