NBS: Dinarska štednja u poslednjih osam godina gotovo upetostručena 1Ilustracija Foto: Pixabay/Nattanan23

Dinarska štednja je u poslednjih osam godina gotovo upetostručena – povećana je za 67,9 milijardi dinara i krajem juna dostigla je 85,5 milijardi, a više od polovine ukupnog rasta – 34,2 milijarde dinara, ostvareno je u poslednje tri godine, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

I devizna štednja u proteklih osam godina beleži rast, iako nešto umereniji u odnosu na dinarsku – sa 7,9 milijardi evra krajem juna 2012, povećana je na 11 milijardi u istom mesecu ove godine.

Stalni rast dinarske i devizne štednje ostvaruje se u uslovima smanjenja kamatnih stopa na oročenu štednju stanovništva i, poslednja četiri meseca, u uslovima krize izazvane korona virusom, što dodatno potvrđuje da je poverenje građana u bankarski sistem Srbije na visokom nivou, ukazuje NBS.

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima je smanjeno na najniži nivo od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita i u junu je iznosilo 3,7 odsto, što je smanjenje za više od 80 odsto u odnosu na 2015, kada je počela primena Strategije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari