Capital.ba

Počinje sa radom integrisani informacioni sistem u zdravstvu plaćen 26 miliona KM

17.08.2020. / 8:45

BANJALUKA – Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Kozarska Dubici, Gradiška i Srbac prve su zdravstvene ustanove u kojima će od danas početi sa radom Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), što znači da bi ove zdravstvene ustanove trebalo da počnu sa primjenom e-uputnica, e-recepata, e-kartona i elektronskih kartica, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

IZIS

Iz Fonda napominju da će biti potreban prelazni period kako bi ove zdravstvene ustanove u potpunosti prešle na novi sistem, odnosno kako bi IZIS u potpunosti profunkcionisao.

Nakon ovih, ističu u FZO, i ostale zdravstvene ustanove u Srpskoj postepeno će se uključivati u ovaj sistem i do kraja godine većina njih biće uvezana u IZIS.

Istovremeno, osiguranici pomenutih opština prvi su u Srpskoj koji će dobiti elektronske kartice. Nije potrebno da se stvaraju gužve u nadležnim poslovnicama Fonda, jer će i sadašnja knjižica važiti sve dok osiguranici ne podignu nove. Za preuzimanje novih knjižica za sada nisu postavljeni rokovi, te ih osiguranici mogu preuzeti prilikom odlaska u poslovnice radi ostvarivanja nekog od svojih prava iz zdravstvenog osiguranja“, navode iz Fonda i dodaju da će elektronske kartice osiguranici dobiti besplatno.

Sa IZIS-om, koji se smatra jednim od najkompleksnijih i najznačajnijih projekata u Srpskoj, koji je osmišljen prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacija, zdravstveni sistem bi trebalo da bude još kvalitetniji, efikasniji i da donese značajne finansijske uštede za cjelokupni sistem.

Zdravstvene usluge su, nažalost, sve potrebnije našim građanima, a uvođenjem IZIS-a značajno ćemo unaprijediti kompletan zdravstveni sistem i učiniti ga efikasnijim, kvalitetnijim i boljim“, ističu iz Fonda.

FZO Republike Srpske potpisao je u julu 2018. godine okvirni sporazum sa konzorcijumom “MMS kod” Banjaluka, “Lanako” Banjaluka i “Erikson Nikola Tesla” Zagreb koje su izabrane na tenderu za realizaciju IZIS-a.

Direktor FZO Srpske Dejan Kusturić rekao je da je IZIS sigurno jedan od najsloženijih ali i najznačajnijih projekata koji su realizovani u istoriji Republike Srpske.

Svakako nisu zanemarljive ni uštede do kojih će IZIS dovesti, i to ne samo za zdravstveni sistem, već i za svakog pacijenta. Za projekat ćemo izdvojiti oko 23 miliona KM (bez PDV), ali procjene stručnjaka koji su radili ekonomsku opravdanost projekta su da će se projekat već za par godina višestruko isplatiti“, istakao je Kusturić u izjavi za Srnu.

Prema njegovim riječima, brojne su prednosti ovog projekta – sve zdravstvene ustanove i institucije biće uvezane i svi će imati jedinstven uvid u medicinske podatke pacijenta, kao što su rezultati dijagnostičkih postupaka, svih snimaka koji su rađeni pacijentu, terapija koju je primao, što će spriječiti dupliranje dijagnostike i drugih usluga, a samim tim smanjiti troškove i nepotrebna maltretiranja pacijenata.

Biće omogućeno adekvatnije praćenje medicinskog stanja pacijenata, biće vidljive sve promjene, progresije i slično, što će poboljšati i kvalitet liječenja. Osiguranici će dobijati račune na kojima će biti vidljivo koje su im sve usluge pružene i koliko one koštaju, što je značajno i za osiguranika, ali i za Fond koji će moći kontrolisati da li su osiguraniku pružene sve usluge koje su fakturisane“, pojasnio je on.

Kusturić smatra da je ovo veoma važno i kako bi svi postali svjesniji značaja zdravstvenog osiguranja i redovne uplate doprinosa, jer zdravstvene usluge nisu besplatne i sada će pacijenti moći da vide i koliko koštaju usluge koje su im pružene, a koje za njih plaća Fond.

Direktor Firme “MMS kod” Banjaluka Slavko Bojić rekao je Srni da bi u jednoj zemlji postojao IZIS mora da postoji i elektronski zdravstveni karton, što znači da je to sistem koji kolektuje, obrađuje i vrši razmjenu svih medicinskih podataka.

Postoje standardi koji su definisani u svijetu, a mi smo ovaj sitem radili prema smjernicama SZO. Sam IZIS je standardizovan i spremen da unutar njega funkcionišu sve zdravstvene ustanove, prvo javne a potom i privatne“, rekao je Bojić.

On je naglasio da će Republika Srpska prva u regionu imati registar malignih bolesti, kao i svih podataka koji treba da budu na raspolaganju Institutu za javno zdravstvo, a koji prikazuju zdravstvenu sliku građana Srpske.

Bojić je naveo da će sve priče i medijske kampanje o velikim dugovima FZO i zdravstvenom sistemu, ako se bude primjenjivao IZIS, postati prošlost.

Prema njegovim riječima, sam IZIS nije dobrodošao onima koji nisu naučili da rade u skladu sa pravilima i zakonom jer se kroz taj sistem sve kontroliše, a što će smanjiti malverzacije unutar zdravstvenog sistema.

Sami tim FZO će imati apsolutnu kontrolu koliko je izvršenih usluga na nivou Srpske i to će značiti korist ne samo Fondu nego i zdravstvenom sistemu Srpske u cjelini“, naglasio je on.

Bojić je istakao da ljekari i medicinsko osoblje ne treba da se plaše IZIS sistema, naprotiv, treba da ga koriste jer će im umnogome pomoći.

On je naveo da je skoro kompletan sistem, oko 90 odsto, urađen u Banjaluci, a ukoliko IZIS zaživi biće daleko napredniji nego bilo koji sistem u Evropi.

FZO Republike Srpske promovisao je 12. avgusta u Banjaluci Integrisani zdravstveni informacioni sistem i prvu elektronsku karticu za osiguranike čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu. Vrijednost ovog projekta je oko 26 miliona KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao promociji, istakao je da je od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem uspostavljanje IZIS-a i elektronske kartice za osiguranike jer će time doći do znatnih ušteda.    srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!