Ronald Kuman (©Reuters)
Ronald Kuman (©Reuters)

Bartomeu lično otvorio pregovore, Kuman traži nemoguće: Trogodišnju garanciju, veliki budžet, slobodu u radu...

Vreme čitanja: 4min | ned. 16.08.20. | 22:27

Da je u Barseloni dogorelo do dna pokazuje i to da je Đosep Marija Bartomeu lično započeo razgovore s čovekom kojeg nikada nije ozbiljno želeo, a od selektora Holandije dobio je zahteve koje ne može da ispuni jer narednog leta ide iz kluba...

Nije se na stadionu Kamp Nou živelo s mirom ni pre onih 2:8 na Lužu, ali posle debakla kakav se u srcu Katalonije ne pamti, Barselona je pred tačkom pucanja.

Fudbalska javnost i kritičari traže korenite promene, od igračkog kadra, do kompletnog stručnog štaba i uprave, neki sugerišu čak i da je idealno vreme da se počne život posle Lionela Mesija, a predsednik Đosep Marija Bartomeu godinu dana pre očekivanih, redovnih izbora u klubu pokušava na sve moguće način da izvuče posrnulog giganta iz dubioze. Finansijske, sportske, kadrovske...

Izabrane vesti

Tehnički sekretar Erik Abildal čeka ponedeljak da se pojavi pred Bordom direktora kako bi izneo svoj predlog za beg od crne sudbine, posle čega će se znati da li će dobiti momentalni otkaz ili će ipak odraditi kompletan ugovor do narednog leta, dok Bartomeu pokušava da uradi sve kako bi se obezbedio veliki potpis na mestu šefa stručnog štaba.

Katalonski Sport već najavljuje da će Barselona fiskalnu godinu završiti s žestokim gubicima usled pandemije virusa korona i generalno lošeg poslovanja na transfer pijaci, a sve to nikako ne može da bude dobra uvertira za dolazak naslednika Kikea Setjena, čiji su dani odbrojani. Maurisio Poketino izgleda nije zainteresovan da dođe u Barselonu zbog svoje povezanosti sa Espanjolom i nekim ranijim izjavama, Ćavi Ernandez ne želi da sarađuje sa Bartomeuom i čeka promenu vlasti, a tokom dana pojavila se informacija da je kandidat za Barseloninu užarenu klupu Ronald Kuman.

Ronald Kuman (©Reuters)Ronald Kuman (©Reuters)

Prema najnovijim informacijama, Bartomeu vodi lične, intenzivne pregovore sa Kumanom oko potencijalnog angažmana, ali je put do realizacije posla trnovit i jako, jako dugačak. Naime, njih dvojica su se čuli putem telefona i Bartomeu je Kumana pitao da li je i koliko zainteresovan da preuzme Barselonu. U međuvremenu je otkriveno da je potrebno da se ispuni niz zahteva kako bi se transfer zaista odradio do kraja.

Pre svega, Kuman ima aktivan ugovor s reprezentacijom Holandije. Čovek koji je kao igrač proveo šest godina u Barseloni i bio jedan od heroja stadiona Kamp Nou zasad radi odličan posao u selekciji Lala i velikanu s velikim problemima vratio fudbalski sjaj, što je samo po sebi bitna stvar jer holandski Savez ne želi da ga se odrekne tako lako. Bar ne uz ozbiljnu kompenzaciju. Dakle, ne simboličnu sumu, već ozbiljan novac.

Nije sporno da je Ronald Kuman zainteresovan da dođe i učini Barselonu ponovo velikom i moćnom, ali je u startu do znanja stavio da želi da zna kakav ga projekat čeka. Bartomeu je na zalasku predsedničkog mandata koji ističe narednog leta, a pošto je odlučio da ne podnese ostavku ranije i ne sazove izbore pre tog perioda, njegovi preostali meseci u fotelji verovatno će proći u saniranju štete, odnosno smirivanju uznemirenih duhova. To znači da bi Kuman mogao da se nađe na milost i nemilost novog predsednika, a i ovako situacija nije blistava, pošto je Barselona u ovom momentu klub s ogromnim minusom u kasi i bez para da dovodi velika pojačanja. Dodatno opterećenje predstavlja činjenica da je ekipi potrebna hitna čistka i reorganizacija gotovo svih redova.

Sport navodi i to da je Kuman iznuđeno rešenje i da se o njegovom dolasku nikada nije ozbiljnije razmišljalo, iako je ime orbitiralo u krugu kandidata. Luis Enrike, Ernesto Valverde i Kike Setjen su uvek bili daleko ispred Kumana na listi želja svojevremeno. Činjenica da Bartomeu lično vodi pregovore s Kumanom dovoljno govori o tome da je u Barseloni dogorelo do dna i da klub više nema kud.

Kako se ističe, Kuman je odmah stavio do znanja predsedniku Barselone da Holandiju neće da napušta zbog projekta gde nema ambicije, ni garancije, odnosno da u narednom klubu želi da dobije garancije da će dobiti mogućnost da odradi minimalno trogodišnji ugovor, kako bi uspostavio sistem i postao autoritet, baš kao što je to davne 1988. dobio Johan Krojf posle tadašnje krize u klubu. A, veliko je pitanje da li će ono što Bartomeu potpiše danas sa Kumanom biti validno i za narednog predsednika, koj će možda imati potpuno drugačije planove, ciljeve i želje na svim poljima, pa čak i na poziciji šefa stručnog štaba?

Bartomeu sada razmišlja o Kumanu jer je u igračkim danima postao mit, legenda na stadionu Kamp Nou, neko ko bi mogao da uspostavi red u svlačionici koja se konstantno trese od nemira. Podsetimo, poslednji put kada je Bartomeu lično vodio pregovore u ime kluba, Barselona je ispred nosa preotela Frenkija de Jonga Pari Sen Žermenu ispred nosa zbog čega je, između ostalog, tadašnji sportski direktor Svetaca Antero Enrike nedugo zatim dobio otkaz...



tagovi

Ronald KumanĐosep Marija BartomeuLetnji prelazni rok 2020

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara