Reuters
Reuters

Nekako po navici: O´Saliven svetski šampion

Vreme čitanja: 2min | ned. 16.08.20. | 21:57

Šesta titula planetarnog prvaka za Engleza

Neko je rođen da bude veliki naučnik, neko je predodređen za pesnika, a Roni O’Saliven je , odavno u to nema sumnje, stvoren za velikog šampiona. Njemu ništa ne mogu protivnici, kugle, čak ni ograničenja prouzrokovana pandemijom virusa korona. Jednostavno rečeno – nedodirljiv je!

U duelu dvojice igrača koji su se kroz ‘’iglene uši’’ prošli polufinalnu rundu, Raketa je u Krusibl teatru u Šefildu preletela iznad svog zemljaka Kirena Vilsona i zahvaljujući pobedi od 18:8 trenutno šestoplasirani na svetskoj rang listi je stigao do isto toliko pehara namenjenih šampionu planete, čime se na ‘’večnoj’’ listi Mundijala približio prvoplasiranom Škotu Stivenu Hendriju, koji sada u svojim vitrinama čuva samo jedan više.

Izabrane vesti

Takmičar iz Vordslija je u pohod na pehar koji nije podigao već sedam godina krenuo kao manevarski projektil, a od šestog frejma je pogađao uglove kao raketa tak-rupa, pa je početno vođstvo od 1:0 , zatim i 2:1 do kraja prve sesije podigao na 6:2.

Vilson, 8. nosilac, poznat kao Ratnik, bolje je igrao u drugoj četvrtini meča, mada je na startu ove sesije i dalje ličio na pešadinca koji se bori protiv ‘’stelt’’ rakete, tako da je izgubio dve uvodne partije i debakl se nazirao, pošto je O’Saliven poveo 8:2.

Međutim, u narednih šest frejmova 28-godišnjak rodom iz Keteringa ‘’dostavio’’ je na svoj konto pet pobeda i skorom od 5:4 za nijansu smanjio ukupnu prednost svog sunarodnika na tri frejma, jer je jučerašnji takmičarski dan okončan Ronijevim vođstvom od 10:7.

Vilson je i u treći period završnog turnira sezone ušao ‘’pucajući’’ iz ubojitijeg taka u odnosu na konkurenta za ‘’zlato’’, samo što je imao malo municije pa mu se sve brzo vratilo poput bumeranga. Gubitak prve partije u pretposlednjoj sesiji, i to sa nulom, dodatno je motivisao velikana svetskog snukera, pa je dobio narednih sedam, zatvorio treću četvrtinu i zahvaljujući ubedljivom plusu (17:6) prišao na korak  svojoj 20. tituli na turnirima iz ranga Tri krune , a 37. osvojenom trofeju na rangirnim nadmetanjima, a to znači da je od večeras u obe kategorije na vrhu ‘’večne’’ liste.

Umesto Raketa, O’Saliven je imao toliku prednost na strartu završne sesije ovogodišnjeg Svetskog prvenstva, ali i sezone 2019/2020. da bi i pod nadimkom Ćorak zadržao stečeno preimućstvo, a ova teze je dokazana u praksi već u prvoj partiji 4. sesije i sve je bilo rešeno. Roni O’Saliven je sebi ‘’salio’’ novu veliku krunu.

Jednostavno rečeno – car!

Piše: Dragan STOJIĆ


tagovi

Roni O'Saliven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara