Babiš poziva Evropu da krene u akciju da Belorusi ne prođu kao Čehoslovačka 1968. 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češki premijer Andrej Babiš pozvao je danas Evropsku uniju da podrži proteste protiv reizabranog predsednika Aleksandra Lukašenka u Belorusiji kako ta zemlja ne bi prošla kao Čehoslovačka 1968. godine kada su sovjetski tenkovi ugušili reforme Praškog proleća i liberalnog krila komunističkog rukovodstva zemlje ili kao Krim 2014. godine što je završilo ruskom aneksijom.

„To što se tamo dešava je apsolutna katastrofa. Upravo sada se odlučuje da li će završiti kao kod nas Plišana revolucija 1989. godine da to budu slobodni, demokratski izbori a ne izmanipulisani od strane diktatora ili posle jučerašnjeg telefonskog razgovora Lukašenka i Putina to može da završi kao 1968. godine kada su došli ruski tenkovi i uništili Praško proleće. Ti bojazni ima“, kazao je večeras Babiš u svom redovnom nedeljnom video obraćanju Česima na društvenim mrežama.

Babiš je kazao da neko u ime Evrope mora da razgovara i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom a da Evropa mora da deluje brzo i pruži podršku Belorusima kako se kod njih ne bi ponovilo nešto kao aneksija Krima ili sovjetska invazija na Čehoslovačku 1968. godine.

„Evropa mora da dela. Mora da podstakne Beloruse da se ne plaše da ostvare Plišanu revoluciju, model novembar 1989. godine. Zato se tu angažujem i zato Višegradska grupa zajedno sa baltičkim zemljama mora tu odigra svoju ulogu“, napisao je Babiš na Tviteru najavljujući video obraćanje.

Babiš je rekao da EU mora brzo da reaguje i da je o situaciji u Belorusiji već razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, madjarskim premijerom Viktorom Orbanom a razgovaraće i sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim.

„Evropa mora da krene u akciju, ne samo da apeluje, jer ne sme da se na šengenskoj granici desi nešto neprihvatljivo. Jer to što se dešava u Belorusiji, isključenje interneta, ne dozvoljavanje opozicionim kandidatima učešće na izborima, hapšenje novinare, prebijanje ljudi, to je apsolutno neprihvatljivo“,
rekao je Babiš.

Češki premijer je ponudio da Višegradska četvorka u reakciji na zbivanja u Belorusiji odigra vodeću ulogu.

„Zato što naše kolege na Zapadu to nisu proživele. Ne znaju šta je bila Plišana revolucija, šta je bila 1968.Mislim da moramo da podržimo Beloruse. Mi možemo da ih posavetujemo, ne da im dajemo savete da idu ka EU ili u NATO. Nek odluče sami ali neka to odluče na slobodnim izborima“, rekao je češki premijer.

Babiš je poručio da Belorusi zaslužuju istu slobodu i demokratiju kakvu imaju Česi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari