Svet

0

Predsednik Libana označio istragu eksplozije u Bejrutu kao kompleksnu

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Predsednik Libana označio istragu eksplozije u Bejrutu kao kompleksnu

Izvor: Foto : Beta/AP/Thibault Camus

Odgovarajući na pozive da se povuče Aun je rekao francuskoj TV stanici BFMTV, u prvom intervjuu za strane medije posle eksplozije 4. avgusta, da bi to bilo "nemoguće" jer bi se stvorio vakuum vlasti.

Uzrok požara koji je detonirao skoro 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci i dalje nije poznat.

U međuvremnu su se pojavili dokumenti koji pokazuju da je najviše rukovodstvo zemlje, uključujući Auna i bezbednosne zvaničnike, znalo da su opasne hemikalije tamo godinama uskladištene.

U eskploziji je poginulo 180 ljudi,a povređeno je više od 6.000, dok se 30 još uvek vodi kao nestalo.

Aun je naveo daje istraga podeljena u tri dela i da prvi ima za cilj da ispita okolnosti vezane za tovar, drugi da se utvrdi odakle je i ko ga je utovario, a treći ko je bio odgovoran da se osigura i ko se time bavio.

"Odlučili smo da brzo dođemo do zaključaka ali smo otkrili da su stvari vrlo složene i da je potrebno vreme", rekao je Aun.

Na pitanje šta je preduzeo kada je saznao za eksplozive u julu odgovorio da je informacija do njega stigla "vrlo kasno" ali da je njegov vojni savetnik bio uveren da se oni koji su direktno odgovorni time bave.

"Svi su bili informisani", rekao je Aun i dodao da je osigurao da budu u toku oni koji mogu da donesu mere da obezbede taj deo.

Aun je u intervjuu emitovanom sinoć objasnio da francuski i istražitelji FBI pomažu jer, kako je rekao "imaju više sposobnosti od nas da oktriju detalje" zbog čega je brod sa visoko eksplozivnim materijalom stigao, šta je bio izvor i ko ga poseduje.

Devetočlani tim FBI istražitelja danas je sleteo u Bejrut, rekao je za agenciju AP jedan libanski zvaničnik.

Predsednik Libana koga podržava moćna milicija Hezbolah rekao je da je tražio satelitske snimke kako bi se utvrdilo da li je bilo udara iz vazduha, dodavši da nije isključio mogućnost stranog raketnog napada.

U odgovoru na pitanje o gnevu javnosti Aun je rekao da on deli taj bes.

"Oni me zovu otac naroda. Ja sam jedan od njih", rekao je Aun koji smatra da nije vreme za predsedničke izbore pre nego što se povrati mir.

Aun je za predsednika izbaran 2016. posle dve godine zastoja tokom kojih Liban nije imao predsednika.

"Politička i narodna atmosfera ne može da podnese nove izbore pre nego što se ponovo uspostavi mir. Oni bi bili emocionalni, a ne pravo predstavljanje naroda", rekao je Aun.

U svetlu postizanja sporazuma između izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata Aun nije isključio mogućnost da Liban takođe možda jednom sklopi mir s Izraelom kada nerešena pitanja budu rešena.

"Imamo probleme sa Izraelom koje prvo treba da rešimo", rekao je Aun. 

Liban i Izrael su još uvek tehnički u ratu i Hezbolah se povremeno sukobljava s izraelskom vojskom duž granice.

Prethodno je Hezbolah ratovao protiv izraelske vojske više od mesec dana u leto 2006.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR