Instagram nije uklanjao obrisane fotografije sa svojih servera

Nezavisni istraživač bezbednosti aplikacija, Saugat Pokharel, nagrađen je sa 6.000 dolara za otkrivanje baga u Instagramu zbog kog se obrisane fotografije i privatne poruke nisu zaista brisale sa servera.
Instagram nije uklanjao obrisane fotografije sa svojih servera
Foto: Pixabay
To je otkrio tako što je skinuo svoje podatke sa ove društvene mreže, a među njima su se nalazile i fotografije i privatne poruke koje je davno pre toga obrisao sa svog profila.
 
Iz Instagrama je stiglo objašnjenje da je uobičajena procedura da kompanije određeni vremenski period čuvaju obrisane podatke, pre nego što ih potpuno obrišu iz svoje mreže. Time štite korisnike da, ukoliko su podatke obrisali slučajno, mogu da ih vrate u pređašnje stanje.
 
Oni su naveli da obrisane podatke čuvaju još 90 dana.
 
Međutim, Pokharel je među svojim bekapovanim podacima pronašao i slike koje je sa Instagrama obrisao pre više od godinu dana. Ovo je prijavljeno kompaniji u oktobru prošle godine, kroz Instagram bug bounty program, a greška je ispravljena tek ovog meseca.
 
Ispostavilo se da su obrisane fotografije bile dostupne samo kroz Instagramov Download Your Information alat. Navedeno je da ova greška nije nikom naudila, a istraživač je nagrađen zbog otkrivanja i prijave greške kompaniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija