FOTO: Nasukani brod kod Mauricijusa se prepolovio, preostala nafta curi u more

Nasukani japanski brod koji je ispustio tone nafte u blizini zaštićenog područja kod Mauricijusa u Indijskom okeanu, prepolovio se, a preostalo gorivo curi u tirkizne vode, saopštili su zvaničnici.
Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju brod u dva dela.
 
Većina, ako ne i svih preostalih 3.000 tona goriva, ispumpano je s broda tokom protekle nedelje, pošto su grupe za zaštitu životne sredine upozorile da bi šteta na koralnim grebenima i nekad netaknutim priobalnim područjima mogla biti nepovratna.
 
Kada se brod "M.V. Wakashio" 25. jula nasukao na koralni greben, na njemu su se pojavile dve pukotine i oko 1.000 tona nafte počelo je da curi 6. avgusta.
 
 
Vlada Mauricijusa je pod pritiskom da objasni zašto nisu preduzete hitne mere za ispumpavanje nafte sa broda, a premijer Pravind Džugnautje za sporo reagovanje okrivio je loše vemenske uslove.
 
Japanska kompanija "Nagashiki Shipping" koja je vlasnik broda saopštila je da su izvesne količine goriva na brodu "preostale" i nakon ispumpavanja.
 
Istražuje se zbog čega je brod skrenuo sa kursa. Brod je trebalo da se nalazi najmanje 16 kilometara od obale.
 
Kompanija je poslala stručnjake koji će pomoći u saniranju štete.
 
Vlada Mauricijusa traži nadoknadu od kompanije.
 
Zemlja sa oko 1,3 miliona stanovnika se u velikoj meri oslanja na turizam i već je oštro pogođena ograničenjima putovanja zbog pandemije virusa korona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.