Dostupni linkovi

Ministar odbrane Srbije demantuje učešće vojnika na protestima u Belorusiji


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Nakon što su na društvenim mrežama počele da kruže fotografije uz komentare da prikazuju prisustvo vojnika iz Srbije na protestima u Belorusiji, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin demantovao je informacije.

Analitičar iz Belorusije Franak Vjačorka objavio je u 15. avgusta fotografije koje prikazuju navodno prisustvo srpskih vojnika u Minsku i beloruskom gradu Brestu. On je naveo i da bi to moglo značiti da su učestvovali u protestima koji se danima održavaju u Belorusiji.

U svojoj reakciji ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin naveo je u saopštenju istog dana da su takve tvrdnje "nastavak specijalnog rata protiv Vojske Srbije i vrhovnog komandanta".

Vulin je, kako se navodi na sajtu ministarstva, naveo da su pojedine fotografije objavljene na društvenim mrežama napravljene 2018. godine tokom zajedničke vojne vežbe vojske i policije u Kraljevu.

"Devet naših pripadnika se trenutno nalazi u Belorusiji, u Brestu, izolovani na jednom vojnom poligonu gde se pripremaju za disciplinu 'Snajperska granica'", navodi se u saopštenju ministra.

Srbija i Belorusija imaju tradicionalno dobre odnose, a tokom poslednje posete Lukašenka Beogradu, u decembru prošle godine, oni su dodatno očvrsnuti potpisivanjem novih bilateralnih sporazuma.

Predsednici Belorusije i Srbije Lukašenko i Vučić pre toga su se susreli u Minsku u Belorusiji u junu 2019. godine. Tada se Vučić zahvalio Lukašenku na tome što Belorusija nije priznala Kosovo, kao i na donaciji četiri polovna MiG-a 29 i niskim cenama za njihov remont.

Belorusija je Vojsci Srbije donirala četiri polovna aviona MiG-a 29, koji su u februaru 2019. predstavljeni u Belorusiji. Detalji ove donacije, međutim, za javnost su nepoznati jer je Ministarstvo odbrane Srbije ugovore o donaciji vojne opreme označilo kao "tajne".

Vučić i Lukašenko položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Protesti se nastavljaju

Nekoliko hiljada ljudi ponovo se okupilo u subotu, 25. avgusta u Minsku gde protestuju protiv ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka.

Demonstranti protestuju zbog neregularnih predsedničkih izbora održanih 9. avgusta na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenka proglasio pobedu, ali se sada suočava sa najvećim izazovom u svojoj 26-to godišnjoj vladavini.

Istovremeno, radnici širom Belorusije izašli su iz fabričkih krugova tražeći obustavljanje nasilja nad demonstrantima i ponavljanje izbora. Lukašenka je ponovo optužio demonstrante da su "marionete" stranih sila, ali je naložio policiji da ne upotrebljava prekomernu silu.

On negira da su izbori bili neregularni. Ministri EU su na sastanku u petak najavili uvođenje sankcija, ali konkretne mere tek treba da se razrade.

Rezultate nije prihvatila ni glavna opoziciona rivalka Lukašenka Svetlana Tihanovskaja, koja je u međuvremenu bila primorana da izbegne u Litvaniju, odakle je pozvala beloruske vlasti da okončaju nasilje i započnu dijalog sa građanima.

XS
SM
MD
LG