Svijet

"Rusija će paralelno istraživati i proizvoditi vakcinu"

"Rusija će paralelno istraživati i proizvoditi vakcinu"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | "Rusija će paralelno istraživati i proizvoditi vakcinu"

MOSKVA - Proizvodnja vakcine protiv korona virusa za javnu upotrebu može da počne mjesec dana nakon treće faze istraživanja (postregistracije), izjavio je direktor ruskog državnog Centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "N. F. Gamaleja" Aleksander Gincburg.

U svakom slučaju, neće svi građani Rusije moći istovremeno da prime vakcine, saopštio je Gincburg i dodao da će proizvodnja za javnu upotrebu početi paralelno s postegistracionom fazom istraživanja, ali da se može očekivati odlaganje od maksimalno mjesec dana nakon što ta faza počne, prenosi TAS S.

On je najavio da će u trećoj fazi istraživanja učestvovati desetine hiljada građana, kao i da će velike količine vakcina biti prosleđene za potrebe "civilne cirkulacije" koje će biti dovoljne za nekoliko regiona u Rusiji.

Gincburg je rekao da je teško predvidjeti koliko će doza vakcine moći da bude proizvedeno tokom idućih nekoliko nedjelja, ali da će kapaciteti za proizvodnju, zahvaljujući sredstvima koje je vlada izdvojila, biti prošireni i do deset puta.

"U decembru ćemo moći da proizvodimo četiri do pet miliona doza mjesečno, možda i više, čime ćemo obezbijediti dovoljno vakcina za cijelu zemlju za devet do 12 meseci", najavio je Gincburg.

Rusija je 11. avgusta prva u svijetu registrovala vakcinu protiv korona virusa. Vakcinu, nazvanu Sputnjik V, razvio je Institut za istraživanje "Gamaleja", a klinička ispitivanja su uspješno završena tokom juna i jula.

Ministarstvo zdravlja je 15. avgusta najavailo početak proizvodnje vakcine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije