15. avgust  2020. 22.51  | Izvor: RTV

Novosadski Latinoamerikanci u svom i o svom novom domu

NOVI SAD -

Već treću godinu za redom, na Ribarskom ostrvu organizuje se okupljanje i druženje Latinoamerikanaca, koji žive u Novom Sadu. U narednim minutima vam prenosimo utiske sa latino roštilja.

video icon

Muzika veselog ritma, domaća hrana pravljena po tradicionalnim receptima iz zemalja Latinske Amerike, španski jezik, sve smo to mogli da čujemo, probamo i vidimo na godišnjem okupljanju predstavnika Latinoameričke dijaspore. U Novom Sadu ima oko 50 Latinosa, koji su svoj novi dom pronašli ovde.

latinoamerikanci

"Upoznala sam se sa Srbijom. Sve mi se sviđa, jednostavno sada mogu da kažem da sam srećna što sam ovde, što sam upoznala dosta prijatelja i hranu i kulturu, jako mi se sviđa", kaže Gabriela Mendoza-Mirković iz Ekvadora.

A Horhe San Roman iz Kolumbije se nadovezuje: "Poštovanje koje vi imate za druge ljude i koliko volite da pomažete. Kada me prijatelji pozovu u njihov dom, osećam se kao kod svoje kuće, to je neverovatan osećaj".

Neki su došli poslom, a neki su preko okeana stigli u Srbiju zbog ljubavi. Kako kažu, među nama ima sličnosti, jer smo veseli i druželjubivi kao i oni, ali ističu da su se teško navikli na našu klimu, i hladne zime.

"Došla sam ovde pre dve godine zbog ljubavi. Upoznala sam muža preko interneta. Prvo sam se zaljubila u njega, a onda i u ovaj grad, ovu državu, i ljude koji su jako dobri prema meni", kaže Karen Elias iz Meksika.

Andrea Kariđo iz Kolumbije je prvi put došla u Novi Sad zime 2016. zbog momka.

"Došla sam da bolje upoznam Srbiju i da doživim zimu. Sećam se da je zima bila jako hladna", kaže.

Ono što je zanimljivo jeste da smo se mi sa njihovom kulturom upoznali još devedesetih godina kroz latinoammeričke serije, a mnogi su tako zavoleli i naučili njihov jezik.