Pozornica

Počelo onlajn izdanje festivala "Licidersko srce"

Počelo onlajn izdanje festivala "Licidersko srce"
Foto: Arhiva | Počelo onlajn izdanje festivala "Licidersko srce"

Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce" počeo je večeras onlajn u Užicu i trajaće do 17. avgusta, a učestvovaće djeca iz 15 zemalja, među kojima je i Republika Srpska.

"Licidersko srce" je najveći festival ovog tipa u Srbiji, a jedan od najvećih u Evropi.

Na ovogodišnjem Festivalu učestvuju ansambli iz Meksika, Kolumbije, Perua, Egipta, Turske, Francuske, Bjelorusije, Bugarske, Italije, Poljske, Slovenije, NJemačke, Moldavije, BiH, Republike Srpske, te Srbije.

Iz Republike Srpske nastupiće tri ansambla i to iz Višegrada - Kulturno-umjetničko društvo "Bikavac" i Srpsko sokolsko društvo "Kralj Petar Prvi ujedinitelj", a iz Banjaluke Centralno kulturno-umjetničko društvo mladih "Veselin Masleša".

Učesnike 12. Međunarodnog festivala folklora, koji se održava onlajn zbog epidemije korona virusa, pozdravio je i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je suorganizator, te podsjetio da su više godina dio ovog značajnog projekta.

Cicović je u obraćanju onlajn istakao da je ovaj festival i do sada bio jedan od najljepših i najdražih mostova na Drini, jer je dječjom igrom i radošću spajao obale te rijeke.

"Postali smo dio ovog festivala prvo iz želje da se najmlađi igrači folklora Srbije i Srpske što bolje upoznaju i što sadržajnije druže i u druženju uče, a potom i u uvjerenju da svaka dobra akcija koja krene u Srbiji ima mjesta i ljubavi da se realizuje i u Srpskoj, kao što i svaka dobra akcija iz Republike Srpske može da ima svoje mjesto u Srbiji", dodao je Cicović.

On je naveo da će Festival ove godine imati svoje prvo prvo onlajn izdanje, te će postati jedan veliki plato za sve narodne igre i svu djecu svijeta.

Cicović je napomenuo da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i ove godine daje doprinos uspjehu ovog dječijeg festivala i kao suorganizator i kao pokrovitelj, jer zna da svi učesnici na svoj način doprinose očuvanju narodne tradicije, nacionalnog identiteta, a u susretu sa drugima uče nove igre i obogaćuju znanje i vještine.

"Ova djeca su budućnost i svojih narodnih igara i svoga naroda", rekao je Cicović i podsjetio je da su se programi festivala odvijali u Užicu i na Zlatiboru i istovremeno u Višegradu i Andrićgradu.

Cicović je izrazio uvjerenje da će sva djeca, iz svih naroda i država biti uspješna, jer su bila uspješna i na dosadašnjim festivalima.

"U tom uvjerenju sve vas pozdravljam u ime Predstavništva Republike Srpske u  Srbiji i u ime organa i institucija Republike Srpske. Neka radost igre bude radost svih naroda", rekao je Cicović.

Nakon Cicovića su dvije djevojke u nošnji objavile da je 12. Međunarodni festival folklora "Licidersko srce" otvoren.

Onlajn su se prethodno obratili i pozdravili učesnike i Goran Paunović, predsjednik organizacionog odbora u ume organizatora Udruženja građana "Era", te Ivan Stanisavljević, zamjenik gradonačelnika grada Užice.

Festival će se odvijati u realnom vremenu svakog dana trajanja festivala od 20.00 do 21.30 časova.

Udruženje "Era" iz Užica od 2009. godine organizuje Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce". Suorganizatori su grad Užice, Turistička organizacija Zlatibor i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije