Vulin: Srpski plaćenici u Minsku su fotomontaža 1Foto:Beta/Ministartsvo odbrane/Loal Đorđević

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je laž da se pripadnici Vojske Srbije nalaze u Minsku „kao plaćenici“, ali je naveo da u Belorusiji, u mestu Brest ima određenog broja srpskih vojnika, gde su od 10. avgusta izolovani i pripremaju se na vojnom poligonu za takmičenje „Snajperska granica“.

Vulin je za Dnevnik RTS-a rekao da je objavljivanje fotografije uz tvrdnju da su to srpski plaćenici u Minsku „nastavak specijalnog rata protiv Vojske Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića“.

On je rekao da je na fotografiji koja je uz informaciju o prisustvu „srpskih plaćenika u Minsku“, koju su preneli mediji u Srbiji, u stvari „oklopljeni hamer iz vojne vežbe ‘Zajednički udar’ održane 2012. godine u Kraljevu“, i da ne može biti, kako je potpisano, da je taj snimak napravljen 9. avgusta u Minsku.

„To je oklopljeni hamer, fotografija je i na sajtu Ministarstva odbrane, vozilo je donacija 72. brigadi za specijalne operacije i koristi se za obuku za mirovne operacije.

Vojska Srbije ne poseduje nijedan jedini neoklopljeni hamer. Nikada nijedan jedini hamer nije napustio teritoriju Srbije, a naročito ne onaj koji ni ne posedujemo“, kazao je Vulin.

Vulin je rekao da je fotografija koja je objavljena u Belorusiji „laž i manipulacija“, kako je naveo, nekoga ko se izjasnio da je pristalica Atlantskog saveza, i da se na njoj vide vojnici koji nose maske i „sa poluvidljivim oznakama Vojske Srbije“.

On je detalj da vojnici nose maske kao u vreme epidemije korona virusa, što po njegovoj oceni pokazuje da fotografija nije iz 2012. godine, nazvao „fotomontažom“ da bi slika bila uverljivija.

„Potpuna je laž da su to plaćenici koji nose uniforme. Montaža je laž, ne mogu naši vojnici biti u Minsku. Jedina je mogućnost da su to naši vojnici nekoliko godina ranije“, kazao je Vulin i ponovio da vojnici koji su sada u Belorusiji „nikako nisu mogli biti u Minsku“.

On je zatim identifikovao vojnika koji se pojavljuje na fotografiji koja je objavljena u Belorusiji, sa pijace, za koga je rekao da je „momak, divan oficir, kapetan Milentije Ristić koji je vođa tima (za učestvovanje na takmičenju Snajperska granica) u izolaciji“.

„On je u pratnji potpukovnika Štuka otišao na pijacu da kupi voće i sokove“, rekao je Vulin, i istakao da se „država Srbija ne meša u unutrašnje poslove bilo koje zemlje a naročito ne Belorusije“.

Informaciju o „srpskim plaćenicima u Belorusiji“ objavio je uz fotografije beloruski analitičar Franak Vjačorka koji je na Tviteru napisao da su u obračunu sa demonstrantima u Belorusiji „izgleda učestvovale i srpske specijalne jedinice“, kao i srpski vojnici, za koje je naveo „da su viđeni u Minsku i Brestu“, što su danas preneli i mediji u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari