Svijet

Erdoan: Turska će potpuno štititi svoja prava u Istočnom Mediteranu

Erdoan: Turska će potpuno štititi svoja prava u Istočnom Mediteranu
Foto: Tanjug/AP | Erdoan: Turska će štititi svoja prava u Istočnom Mediteranu, Libiji i Egejskom moru

ANKARA - Turska je potpuno fokusirana da štiti svoja prava u Istočnom Mediteranu, Libiji i Egejskom moru, rekao je predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan u subotu.

"Trenutno smo fokusirani na ostvarivanju prava i interesa naše zemlje na svim poljima na najvišem mogućem nivou širom svijeta", rekao je Erdgan.

Naveo je i kako se zemlja bori protiv novog tipa korona virusa, a ujedno radi i na jačanju turske ekonomije.

Kada je riječ o Istočnom Mediteranu, Turska je ranije ove sedmice nastavila s energetskim istraživanjima u Istočnom Mediteranu nakon što su Grčka i Egipat potpisali kontroverzni sporazum o pomorskim ograničenjima.

Dogovor je uslijedio dan nakon što je Ankara saopštila da će prolongirati istraživanja nafte i gasa, kao znak dobre volje.

Nakon što je grčko-egipatski sporazum proglasila "ništavim i nelegitimnim", Turska je dala ovlasti da brod za seizmička istraživanja "Oruc Reis" nastavi svoje aktivnosti u zoni unutar kontinentalnog pojasa te zemlje.

Brod će nastaviti dvosedmičnu misiju do 23. avgusta, zajedno s brodovima "Cengiz Han" i "Ataman".

Erdoan je kazao kako jedino rješenje nesuglasica leži u dijalogu i pregovorima te pozvao Atinu da poštuje prava Turske.

Turska se nekoliko puta usprotivila naporima Grčke da proglasi ekskluzivnu ekonomsku zonu baziranu na malim otocima nedaleko od turskih obala, čime su prekršeni interesi Turske, zemlje s najdužom obalom u Mediteranu.

Tokom ceremonije zajedničkog otvorenja završenih projekata, Erdoan je u crnomorskoj provinciji Rize rekao i kako je Turska fokusirana i na zaustavljanje terorističkih grupa u Siriji i na sjeveru Iraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije