Ko je zaustavio radove kod manastira Visoki Dečani - Kfor ili Hoti?

Kfor je zaustavio radove koji se izvode na putu u blizini manastira Visoki Dečani u opštini Dečani, javlja Zeri.

Izvor: Beta

Subota, 15.08.2020.

17:46

Ko je zaustavio radove kod manastira Visoki Dečani - Kfor ili Hoti?
Ilustracija: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Kako se navodi, rad na ovom putu danas je obustavljen, ali razlog za to još uvek nije poznat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je manastir Visoki Dečani ugrožen nezakonitim radovima koji se izvode na putu.

Vučić je naglasio da će na sledećem sastanku u Briselu Srbija zatražiti od predstavnika Prištine da hitno obustave radove u zaštićenom području manastira, prenosi Kljan Kosova.

Po prestanku radova u Dečanima, komandant Kfora Mikele Risi održao je sastanak sa predsednikom te opštine Baškimom Ramosajem.

Kljan Kosova saznaje da je do ovog sastanka došlo nakon prestanka radova na putu za manastir Visoki Dečani, a radovi su prestali nakon intervencije Kfora.

Sa druge strane, gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj saopštio je da su na zahtev premijera Kosova Avdulaha Hotija do ponedeljka obustavljeni radovi izgradnji puta Dečani-Plav, u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani, nakon što su kosovski mediji preneli su da su radove na izgradnji tog puta zaustavili pripadnici Kfora.

Eparhija raško-prizrenska pre toga je ponovo zatražila obustavu radova na izgradnji tog puta upozorivši medjunarodne predstavnike i zvanični Beograd.

Ramosaj, koji je član Alijanske za budućnost Kosova, ranije je izjavio da se ni po koju cenu neće zaustaviti izgradnja puta Dečani-Plav.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti "hitno i trajno" obustavljanje gradjevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira tog manastira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: