');
Najnovije vesti
Blic Premium

GDE JE SKUPLJI AMERIČKI SAN - U KANADI ILI SAD? Uporedili smo plate, cene i troškove života u dve obećane zemlje naše dijaspore i RAZLIKE SU DRASTIČNE

Na početku pandemije Covida 19 benzin je bio jeftiniji čak i od vode u Kanadi, a sada je to jedan od retkih proizvoda široke potrošnje koji je u ovoj zemlji skuplji nego u SAD-u. Ipak, srpski gastarbajteri na severnoameričkom kontinentu verovatno se ne odlučuju za SAD zbog cene goriva ili štednje jer je život u ovoj zemlji u proseku skuplji za skoro 13 odsto u odnosu na Kanadu. "Blic" je, uz pomoć sajta Numbeo, napravio detaljno poređenje cena, plata i troškova života u dve "obećane zemlje" naše dijaspore i evo šta su rezultati.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Kanada vs. Amerika kombo Foto: RAS kombo
Kanada vs. Amerika kombo
Tajms skver
Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija
Tajms skver

Zanimljivo da, prema najnovijem istraživanju specijalizovanog sajta “Numbeo”, čak je i cena vode u SAD-u viša nego u Kanadi pa tako flaša od 0,33 litara košta u proseku za 0,16 dolara više nego li u “zemlji javorovog lista”. Od osnovnih namirnica u Kanadi su skuplji jaja i posebno mleko ćija je cena duplo veća u odnosu na SAD. Interesantno da i za zelenu salatu u Kanadi treba izvojiti više dolara, kao i za pileće filete, ali i za cigarete.

Kada je reč o prevozu, sve je u SAD-u skuplje osim lokalnog transporta i mesečne karte uz već spomenuti benzin. Cena novog automobila u proseku je viša za skoro 15 odsto u SAD-u. Takođe, i komunalne usluge i obrazovanje u “Americi” traže dublji džep.

Ako se porede odeća i obuća onda Kanađani više cene farmerke i “Najk” patike od Amerikanaca.

Pročitajte još

SAD vs. Kanada u brojkama

Potrošačke cene u Kanadi su 7.80 odsto manje nego u SAD

Potrošačke cene uključujući i iznajmljivanje u Kanadi su 12.94 odsto manje nego u SAD

Cene iznajmljivanja u Kanadi su 24.58 procenata niže nego u SAD

Cene u restoranima u Kanadi su 12.71 odsto niže nego u SAD

Cene prehrambenih namirnica u Kanadi su 6.92 odsto niže nego u SAD

Lokalna kupovna moć je u Kanadi za 22.39 odsto niža nego u SAD

Konačno nekretnine su znatno skuplje u SAD-u. Cena iznajmljivanja stana je u proseku viša za 25 odsto. Razlika je još veća prilikom kupovine nekretnine i kreće se do 51,14 odsto po kvadratu stope u zavisnosti od toga da li se radi o centru grada ili ne.

Skupji život u Americi predodređen je i većom prosečnom platom. U SAD-u se u proseku mesečno zarađuje skoro 32,5 odsto više dolara nego u Kanadi.

Toronto, Kanada
Toronto, Kanada

Koliko se razliku prosečne cene i plate u SAD i Kanadi može se najbolje videti u tabelama putem kojih “Blic” taksativno predstavlja najnovije istraživanje sajta “Numbeo”.

Cene u tabelama su izražene u američkim dolatima i ažurirane zaključno sa avgustom 2020. godine.

PLATE

Foto: RAS Srbija

RESTORANI

Foto: RAS Srbija

PRODAVNICE

Foto: RAS Srbija

REDOVNI TROŠKOVI

Foto: RAS Srbija

STANOVI

Foto: RAS Srbija