Dostupni linkovi

U požaru u migrantskom kampu nadomak Sarajeva povrijeđen Alžirac


Migranti u kampu u Blažuju u blizini Sarajeva
Migranti u kampu u Blažuju u blizini Sarajeva

U pomoćnom objektu Migrantskog centra Blažuj, nedaleko od Sarajeva, u petak uveče je izbio požar. U požaru je povrijeđena jedna osoba, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Kako je navedeno teško je povrijeđen državljanin Alžira D.E. (1985). Vozilom Hitne pomoći je zbrinut na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) gdje je konstatovano da su povrede opasne po život. Zadržan je na liječenju na plastičnoj hirurgiji.

Vatrogasci su požar lokalizovali u 21:50 sati, a o svemu je obavješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. On je naložio da se mjesto događaja osigura do jutarnjih sati. Također je naložio da uviđaj uradi sudski vještak protupožarne zaštite i uviđajne ekipe MUP-a KS. Policija nastavlja rad na dokumenotvanju ovog događaja, saopćeno je iz MUP-a KS.

U sukobu migranata u Sarajevu jedan od njih povrijeđen nožem

U BiH ima osam migrantskih centara (Bira, Miral, Sedra, Lipa, Đački dom u Bihaću- na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH), Ušivak, Blažuj- na području Kantona Sarajevo i Salakovac, u okolini Mostara, na jugu BiH).

U Bosni i Hercegovini se ukupno, prema podacima IOM- a, nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije. Prema informacijama državnih institucija u prvom kvartalu 2020. godine Službi za poslove sa strancima prijavljena su ukupno 4.444 migranta, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na isti period 2019. godine, kada je prijavljeno ukupno 3.597 migranata.

XS
SM
MD
LG