VIDEO: Protest zbog prebijanja aktiviste ispred zgrade suda u Novom Sadu

Protest "Stop nasilju! Za sve naše ljude!" povodom brutalnog napada na novosadskog aktivistu Milana Vujića održan je večeras ispred zgrade novosadskog suda u Sutjeskoj 3, kod Spensa.
VIDEO: Protest zbog prebijanja aktiviste ispred zgrade suda u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Cilj protesta je, kako su naveli organizatori, pored solidarnosti, upućivanje jasne poruke "da ne želimo da živimo u društvu u kojem se ljudi prebijaju samo zato što iznose mišljenje koje se ne podudara sa onim vladajućim".
 
Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Svetozar Čiplić pozvao je profesore sa novosadskog univerziteta da osude napad na svog studenta.
 
"Nedaleko odavde je zgrada Kampusa u kojoj sede profesori od kojih je određen broj dao potpis podrške kandidaturi SNS na izborima. Niko od njih nije podigao glas, niti se zapitao zašto je njihov student Milan prebijen samo zato što je hrabro iskazivao svoje mišljenje. Pozivam profesore da kažu koju reč i daju podršku Milanu. U zgradi suda pored koje stojimo bi trebalo da se dešava pravda, da se sudi nepravdi, a presuđuje nepravu i dodeljuju kazne. Mi smo ovde rekli "stop nasilju" da bismo podržali Milana i ohrabrili kolege da procesuiraju sve one koji su napali Milana i pljačkali državu", naveo je profesor i dodao da onaj koji se nepravedno ponaša prema drugima, ne može da očekuje milost.
 
 
Osnivač pokreta "Novi optimizam" iz Zrenjanina Branislav Guta Grubački napomenuo je da se sa ovog skupa pre svega šalje poruka da nasilje ne sme da se ponovi.
 
"Pogledajte u šta su se pretvorili Novi Sad, Vojvodina i Srbija, svima njima vlada radiklaski ološ i njihovi naslednici. Mi smo se ovde okupili da pošaljemo poruku celoj Srbiji da tako nešto ne sme da se događa. Ovo društvo je diktatura jednog čoveka i to moramo da prekinemo. Društvo u kojem nema dijaloga završava nasiljem, a mi to ne želimo. Šaljemo poruku svim dobronamernim ljudima da se podignu u odbranu dostojanstva svakog pojedinca", istakao je Grubački.
 
Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je pozdravila Beograđane koji su se večeras pridružili protestu i podsetila na to da je prethodno u Novom Sadu prebijen aktivista Dejan Bagarić, te da je bilo pitanje dana kada će se dogoditi novo nasilje prema političkim neistomišljenicima.
 
 
 
Usledila je šetnja do Gradske kuće, nakon koje su građani počeli da se razilaze.
 
 
Sa protesta je upućen zahtev nadležnim državnim organima da, u skladu sa zakonom, hitno preduzmu sve mere da se primereno sankcioniše napadač na Milana Vujića, te da kazna ne sme da bude simbolična već, kako navode, "takva da pošalje snažnu poruku da fizički nasrtaj na političkog neistomišljenika predstavlja ozbiljnu društvenu opasnost".  
 
 
Prethodno je u četvrtak održana otvorena konferencija "Stop nasilju! Za sve naše ljude!" na istočnom stepeništu Spensa.
 
Podsetimo, politički aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milan Vujić fizički je napadnut u nedelju, 9. avgusta, zbog, kako je naveo, objavljivanja političkog mišljenja na Tviteru.
  • V

    15.08.2020 16:26
    @Neven isakov
    Na Detelinari niko nije prosao kako ti pricas.... Na Detelinari ko god da je pao, dobio je sta je zasluzio. U vreme Bate KanKan i sad Slobe Snajpera nema krivicnih prijava ni za jednog Firmasa.... pokojni Gidra je bio ppd Batinim krilom i pucao je vise puta nego sto smo ti i ja casa vode popili ali svaki put je dobijao prekesajne kazne.... tako da ne blatite i ne uvlacite Detelinaru molicu lepo.
  • Mastodont

    15.08.2020 13:40
    @Dusan

    A ja čekam da vi mentolčine kojima je guljenje armije bio vrhunac životnog uspeha konačno zapucate na to Kosovo, da vas se oslobodimo uz minimalne troškove.
  • V

    15.08.2020 11:52
    Ako se dobro secam, decko je bio govornik i kod 1od5miliona, iste one "stranke" koja je poturila sporazum sa narodom koji nije ispostovala! Na ovoj politickoj sceni nema jednog iskrenog coveka, ovo je bruka za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti