Na današnji dan: Preminuo Enzo Ferari

Na današnji dan 1988. godine preminuo je čuveni Enzo Ferari, jedan od najpoznatijih ljudi u svetu automobilizma.

Automobili

Izvor: SN

Petak, 14.08.2020.

18:30

Na današnji dan: Preminuo Enzo Ferari
Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Enzo Anselmo Ferrari rođen je u imućnoj modenskoj porodici, kojoj je u Prvom svetskom ratu posao propao, a otac i brat preminuli su tokom epidemije gripa, da bi se Enzo ubrzo zaposlio u maolj fabrici CMN.

To je bila fabrika automobila i on je ubrzo počeo sa nastupima na trkama.

Dve godine kasnije prelazi u Alfa Romeo. Trkačka karijera išla mu je sve bolje, ali nikada nije bio zainteresovan samo za nju, paralelno se bavio i mehaničarskim poslom, ali i organizacijom timova, da bi 1929. godine osnovao Scuderia Ferrari, koja se bavila pripremom Alfa Romea za trke.

Kada je za malu fabriku postalo skupo da učestvuje u trkama, tamo posle Drugog svetskog rata, pa je potražen partner i svi su mislili da će to biti Ford, ali se Fiat isprečio u poslednjem momentu i "prisvojio" Ferrari.

Za razliku od Forda, Fiat je Enzu dozvolio zadržavanje kontrole nad onim što je njemu bilo najznačajnije, trkačkim programom.

Pod Enzovim vođstvom, Ferrari je postao simbol trkanja i automobilizma, a njegovi naslednici su samo nastavili tradiciju i nakon Enzove smrti 14. avgusta 1988. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: