');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

EMIRATI PROBILI BARIJERU Četiri ključna razloga zašto je zalivsko kraljevstvo PRISTALO NA SPORAZUM SA IZRAELOM

Nijedna zalivska zemlja do sada nije imala diplomatske odnose sa Izraelom, a tu barijeru su u četvrtak prvi probili Ujedinjeni Arapski Emirati. Zašto baš oni i zašto sada?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Benjamin Netanijahu i Mohamed bin Zajed EPA Abir Sultan Hayoung Jeon Foto: EPA/ Abir Sultan/ Hayoung Jeon / RAS Srbija
Benjamin Netanijahu i Mohamed bin Zajed EPA Abir Sultan Hayoung Jeon

Sporazum je postignut uz posredstvo SAD na čelu sa Donaldom Trampom ali i njegovim zetom Džaredom Kušnerom koji je zadužen za bliskoistočnu politiku. Oni predstavljaju ovaj sporazum kao važan korak na putu ostvarenja mira na Bliskom istoku. Da li će tako biti, ostaje da se vidi, ali za sada jeste jasno da se radi o istorijskom potezu.

Da bi se uspostavio mir na Bliskom istoku, neophodno je da se za istim stolom nađu Palestinci i Izraelci, a za sada je to vrlo komplikovano. Tramp i Kušner imaju dobre odnose sa izraelskim vlastima, ali među Palestincima nema nikoga sa kime bi mogli da pregovaraju, pa čak ni da ćaskaju za početak.

Donald Tramp
Foto: Doug Mills, POOl / EPA;
Donald Tramp

Stoga ne treba da čudi zašto je prvi deo strategije američke administracije za Bliski istok bio sporazum koji u potpunosti ignoriše Palestince i umesto toga bavi se jednim od prinčeva milijardera bilo iz Emirata, bilo iz Rijada, sa kojima je Kušner često na vezi.

Ovo je trenutno i jedina strategija dostupna administraciji koja je uništila sve druge načine pregovora. Ali strategija nije suluda.

Ovo nije prvi put da američka administracija traži zaobilazni put, piše "Atlantik".

Krilatica za vreme administracije Džordža Buša bila je da "Put ka Jerusalimu prolazi kroz Bagdad" (to jest, ako želite mir u Izraelu, potrebne su vam prijateljske arapske demokratske države).

To očigledno nije funkcionisalo kako su SAD planirale, pa zašto onda ne bi pokušale preko Abu Dabija? Zalivske monarhije su barem spremne na pregovore, i imaju uverenja da će im Tramp pružiti podršku potrebnu da se izbore sa opozicijom - domaćom i stranom - koja će sigurno da usledi jer izgleda kao da su izdali Palestinu.

Ne mrze Izrael koliko druge zalivske države

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju više razloga da se pomire, makar delimično, sa Izraelom.

Spremnost njihovih vladara na saradnju sa Izraelom izgleda iskreno. UAE ne mrze Izrael u istoj meri kao druge zalivske zemlje.

Foto: Atef Safadi / EPA;

- Pre deset godina napisao sam priču o arapskim farmerima na izraelskoj strani libanske granice. Priča je objavljena u novinama u Abu Dabiju, a ja sam se brinuo da će dokazi o mom putovanju u Izrael komplikovati moj povratak u UAE. Prijatelji iz UAE uveravali su me da vladu nije posebno briga za izraelski pečat u mom pasošu - navodi novinar "Atlantika" koji se i sam uverio da mu zaista niko nije pravio problem.

Bolji imidž

Osim toga, Vladari UAE, poput Saudijaca, odavali su signale o svojoj želji da se otvore i budu više poput drugih zemalja - samo bogatije i autoritarnije.

Spremnost na saradnju sa starim neprijateljem će im pomoći u izmeni imidža.

Zajednički neprijatelj

Još jedan od razloga je mržnja prema Iranu, koji bi, kako piše "Atlantik", uništio Izrael i mnoge sunitske arapske države ako bi imao priliku.

Neprijateljstvo Trampove administracije prema Iranu za UAE i Saudijsku Arabiju je znak da treba da sarađuju sa SAD.

Pročitajte još

Polisa osiguranja

Prijateljstvo sa Trampom je za UAE lako. Međutim sklapanje mira s Izraelom (čak i uz neke lošije posledice unutar zemlje), za Emirate znači i da tako prisiljavaju bilo kojeg američkog predsednika da razmotri posledice eventualnih kritika ili pretnji njihovoj vladi. (Džo Bajden je sporazum nazvao "istorijskim korakom.") Ovaj sporazum je za emiratske vladare dakle, polisa osiguranja.

Naravno, daleko da je on od pravog mira i saradnje sa Izraelom. Decenije zvaničnog neprijateljstva i opšta i neskrivena gorčina zbog postupanja sa Arapima na izraelskoj teritoriji neće tek tako nestati zbog tvita američkog predsednika i rukovanja između emira i izraelskog premijera.

(VIDEO) Rat giganata: Iran protiv Saudijske Arabije