TIHANOVSKAJA PORUČUJE IZ LITVANIJE: Želim pregovore sa vladom Belorusije, molim međunarodnu zajednicu da mi pomogne!
Foto: Profimedia / Jonny Pickup / Sipa

ne odustaje

TIHANOVSKAJA PORUČUJE IZ LITVANIJE: Želim pregovore sa vladom Belorusije, molim međunarodnu zajednicu da mi pomogne!

Planeta -

Beloruska opoziciona predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovskaja izjavila je danas da je njen izborni štab spreman za dijalog sa beloruskom vladom i zatražila je u tome pomoć od međunarodne zajednice.

"Kancelarija mog izbornog štaba, kancelarija Svetlane Tihanovskaje, nastavlja da radi. Želela bih da napomenem da smo spremni za dijalog sa vladom", navela je Tihanovskaja u saopštenju koje je objavio njen tim, preneo je TASS.

"Želela bih da se obratim međunarodnoj zajednici, evropskim državama sa zahtevom da nam pomognu u uspostavljanju dijaloga sa beloruskom vladom," navela je Tihanovskaja.

foto: Profimedia / Natalia Fedosenko/ TASS

Ona je najavila da predlaže formiranje saveta za koordinaciju kako bi se osigurao prenos vlasti u zemlji.

"Ja, Svetlana Tikhanovskaja, iniciram stvaranje Koordinacionog saveta za prenos vlasti. Ovom savetu mogu da se pridruže članovi civilnog društva, ugledni i poznati Belorusi i istinski profesionalci u svojim profesijama", poručila je u saopštenju.

Tihanovskaja je dodala da je ovlastila predstavnike Olgu Kovalkovu i advokata Makima Znaka za prikupljanje zahteva za pridruživanje savetu od organizacija i udruženja građana.

foto: Profimedia / Siarhei LESKIEC/ AFP

U Belorusiji su održani predsednički izbori 9. avgusta, a sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je novi mandat sa 80,08 odsto glasova, dok je njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovskaja dobila 10,09 procenata podrške birača.

Nakon objavljivanja rezultata izbora, u mnogim gradovima širom zemlje izbili su masovni protesti koji su u nekim slučajevima eskalirali u sukob sa policijom.

Protesti se održavaju od nedelje.

Izborni štab Tihanovskaje odbacuje rezultate izbora i ne priznaje Lukašenkovu pobedu. Ona je napustila Belorusiju u ponedeljak kasno uveče i sada se nalazi u Litvaniji, navode mediji.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Jonny Pickup/ Sipa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track