Šabac: Zamena teza - čija je „pobeda protiv korone“ 1Foto: D.E.

Serija neosnovanih optužbi i laži SNS protiv Krizinog štaba u Šapcu nastavljena je izjavama Nikole Selakovića, člana Predsedništva SNS.

I on je ponovio optužbe v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branka Vujkovića da su lokalna samouprava i gradonačelnik Zelenović krivi što nije sprečeno širenje pandemije posle 20. juna.

Na redovnoj konferenicji za novinare Nebojša Zelenović, komandant Kriznog štaba, ukazao je da se pored borbe protiv pandemije vodi borba protiv laži SNS.

– Istine radi posle 20.juna došlo je do velikog opuštanja, slavljenja matura, punoletstava, ekskurzija, utakmica, i drugih okupljanja, i Šabac se pridržavao svih mera koje je propisala republička vlast.

To je bilo vreme kada je zbog izbora proslavljena „pobeda protiv korone“.

Da bi se zabranili skupovi i manifestacije potrebno je uvođenje vanredne situacije.

Međutim, sastanku Kriznog štaba o uvođenju vanredne situacije nije prisustvovao direktor Zavoda za javno zdravlje dr Vujković, dok je direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović bio uzdržan.

Na sednici Gradske skupštine, trećeg jula, odbornici SNS nisu podržali uvođenje vanredne situacije, a dan kasnije predsednik Vučić je izjavio da je vanrdena situaicija izmišljena da ne bismo priznali izborni poraz.

Ovde u Šapcu redovno se održavaju konferencija za medije, koju direktno prenosi TV Šabac, i građani su u potpunosti obavešteni o epidemiološkoj situaciji.

To što imamo oko dve hiljade zaraženih, to je realna slika, i zbog povećanog broja testiranja.

U drugim sredinama friziraju se podaci, a prof.dr Zoran Radovanović je rekao da će ostati bruka do veka, i neizbrisiva mrlja za ovih osam vekova srpske medicine, rekao je Zelenović.

Dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja, demantovala je navode dr Vujkovića da je bilo dovoljno testova krajem juna.

– U kovid ambulanti 23. juna javilo se 44 osobe sa tegobama a bilo je šest testova, narednog dana 77 osoba a svega tri testa, 25. juna 94 osobe a 13 testova, i slično.

Dom zdravlja je trebovao testove prema broju obavljenih pregleda prethodnog dana, ali nikakvog zvaničnog odgovora iz Zavoda za javno zdravlje nije bilo.

Svi izveštaji slati i u Institut „Batut“ i Ministarstvo zdravlja, rekla je dr Jasmina Stanković.

Ukazano je i na krajnje neprimerene kvalifikacIje dr Vujkovića i Gradskog odbora SNS za istaknute stručnjake, prof.dr Zorana Radovanovića da nema licencu i da je „Đilasov čovek“, a za prof.dr Olivera Stojkovića „da se bavi utvrđivanjem očinstva“ i da je njegova supruga povezana sa protestima u Beogradu.

Takođe je istaknuto da se zaštitne mere ne primenjuju u svim sredinama, na primer vašar u Jagodini, ili da rade bazeni u susednim opštinama.

Ako se selektivno primenjuju mere onda ova pandemija može da traje godinama, ocenjeno je na konferenciji za medije.

U susret školskoj godini Gradska uprava obezbedila je da se sve škole redovno dezinfikuju, za svakog od oko 14000 učenika i oko 1700 nastavnika obezbeđene su zaštitne maske.

Prema najnovijem izveštaju četiri osobe bile su pozitivne od 92 testiranih, ukupno je do sada obolelo 1943 osobe, a preminulo je 40 osoba.

U regionalnoj kovid bolnici smešteno je 112 pacijenata, devet je otpušteno i jedna novoprimljena.

 

fOTO:Konferencija za novinare/D.E.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari