Dostupni linkovi

Izbori u SAD vetar u leđa sastanku Kosova i Srbije


Pred Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika, je drugi pokušaj da organizuje sastanak Kosovao i Srbije na vrhu, u Beloj kući. Na fotografiji u Berlinu, gde je bio donedavni SAD ambasador, 23. jula 2019.
Pred Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika, je drugi pokušaj da organizuje sastanak Kosovao i Srbije na vrhu, u Beloj kući. Na fotografiji u Berlinu, gde je bio donedavni SAD ambasador, 23. jula 2019.

Nakon što je najavljen nov sastanak između lidera Srbije i Kosova u Beloj kući, ocene iz Beograda i Prištine ukazuju da se stvari ubrzavaju zbog predstojećih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali i da bi to moglo dati nov podsticaj Evropskoj uniji (EU) i dijalogu koji se vodi pod okriljem tog bloka.

Kosovski politički analitičar Agon Maljići (Maliqi) kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da sastanak 2. septembra više liči na interesovanje administracije američkog predsednika Donalda Trumpa, da okonča pitanja spoljne politike pre predsedničkih izbora.

Maljići: Fokus na ekonomiji

Maljići ne veruje da će se tokom sastanka u Vašingtonu postići neki sporazum, osim što je jedino moguća zajednička izjava putem koje će se izraziti spremnost za postizanje sporazuma.

„Ne isključuje se iako je manje moguće, da to bude nešto u smislu zajedničke izjave o namerama za postizanje sveobuhvatnog sporazuma kao što je onaj između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata gde su se strane, jednostavno, obećale postizanje sporazuma“, kaže Maljići.

On međutim dodaje da taj sastanak može biti važan podsticaj procesu koji se odvija u Briselu.

Moguća zajednička izjava putem koje će se izraziti spremnost za postizanje sporazuma
Agon Maliqi

„Prioritet može biti diskucija o jednom investicionom paketu, sa fokusom na ekonomiju kao vrata kroz koja se potom mogu olakšati politički procesi. U tom kontekstu ovo bi moglo biti podsticaj za dijalog koji se vodi u Briselu“, dodaje Maljići.

Janjić: Teme koje nisu na stolu u pregovorima koje vodi EU

Agenda sastanka u Vašingtonu ostaje gotovo nepromenjena u odnosu na sastanak koji je u glavnom gradu SAD trebalo da bude održan prošlog meseca, kaže za RSE Dušan Janjić, direktor Foruma za međuetničke odnose iz Beograda. On dodaje da je potrebno naći odgovarajući balans zbog činjenice da o nekim od tih tema predstavnici Srbije i Kosova razgovaraju i u Briselu.

“Sigurno je da treba završiti, a to je i Grenel rekao, dogovor oko ubrzanja izgradnje magistralnog puta Niš – Priština i pruge preko Merdara. Sigurno je da će se naći i tema koja nije na stolu u pregovorima koje vodi EU, da se Srbija vrati na izgrađeni jedinstveni prelaz u Merdare. Dakle ekonomske teme”, kaže Janjić.

On kaže da postoji mogućnost da iskrsnu još neke teme, poput toga šta bi SAD mogle da finansiraju u domenu zajedničkih projekata Kosova i Srbije.

Prema Janjićevom mišljenju, u politički komplikovanoj izbornoj godini u SAD zvanični Vašington nema ni strpljenja ni motiva za odugovlačenje u pomaku između Beograda i Prištine.

“To je tačka koja, ako se pređe, biće i fotografija sa (američkim predsednikom Donaldom) Trampom. Onda će i on moći da stavi na Tviter da je postignut iskorak iz doba rata u doba mira. To će mu biti dovoljno, jer susreti sa Hotijem i Vučićem za njega nisu neki argument u predizbornoj kampanji, ali time on govori da je završio inicijativu sa svojim pismom”, smatra Janjić.

Podsetimo, američki predsednik je u decembru 2018. godine uputio pismo šefovima država Srbije i Kosova, Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, u kojem je, između ostalog, naveo da su SAD spremne da pomognu u postizanju dogovora o normalizaciji i ocenio da bi "mirni i produktivni odnosi Srbije i Kosova bili prekretnica za region".

Kada je reč o ulozi Evropske unije u postizanju konačnog dogovora između Srbije i Kosova, Janjić smatra da je Brisel „izuzetno spor“ i dodaje da se uzda u ulogu Nemačke.

„Nemačka je mnogo uložila. Mislim da Angela Merkel i predsednica Evropske komisije (Ursula fon der Lejen) moraju hitno da intervenišu i da Miroslav Lajčak (evropski posrednik u pregovorima između Srbije i Kosova) mora da dobije ispomoć, jednog ozbiljnog predstavnika zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova. To je i formula da u pregovore uđe i Amerika“, smatra Janjić.

Dušan Janjić: Potrebno naći odgovarajući balans
Dušan Janjić: Potrebno naći odgovarajući balans

Sastanak najavljen za 2. septembar

Ričard Grenel (Richard Grenell), izvestilac američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, najavio je u petak, 14. avgusta, novi sastanak predstavnika Kosova i Srbije.

"Srećni smo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući na pregovorima 2. septembra", napisao je Grenel na Tviteru.

Učešće na sastanku su potvrdili kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Hoti i Vučić u Briselu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Hoti je u objavi na Fejsbuku (Facebook) naveo da će Beloj kući dve delegacije razgovarati kao dve nezavisne zemlje o velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona.

Ovakvu izjavu Hotija, u kojoj navodi da je Kosovo nezavisno, oštro je osudio direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Marko Đurić.

Vučić je, sa druge strane, za privatnu televiziju Pink 14. avgusta rekao da mu nije jasno zašto je Grenel upotrebio reč „pregovori“ umesto „razgovori“.

U međuvremenu, portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku, Nabila Masrali, rekla je u izjavi za RSE da Evropska unija (EU) pozdravlja svako uključivanje trećih strana u naporima kako bi se pomoglo Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Inače, susret predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) i predstavnika Srbije, koji je na inicijativu Grenela trebalo da bude održan 27. juna u Vašingtonu, otkazan je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu za ratne zločine protiv Tačija.

Nakon toga trebalo je da se u Vašingtonu održi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, ali je i on otkazan.

Grenel je tada na Tviteru najavio da će susret biti ponovo zakazan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG