Najnovije vesti
Svet tehnike
Kakav je izbor električnih trotineta za odrasle i kako odabrati pravi?

Kakav je izbor električnih trotineta za odrasle i kako odabrati pravi?

Danas je gotovo nemoguće izaći na ulicu, a da ne sretnete bar jednu osobu koja ih vozi. Električni trotinet za odrasle popularno je i jednostavno sredstvo za prevoz po gradu, posebno ako želite da zaobiđete gradske gužve, a pritom i da se zabavite.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
devojka-momak-voznja-elektricni-trotinet-970x316 Foto: shutterstock
devojka-momak-voznja-elektricni-trotinet-970x316

Električni trotineti čine put do posla zanimljivijim

Električni trotineti za odrasle posebno su popularni među onima koji ih voze iz zabave ili želje za avanturom, ali sve češće viđamo i ljude u odelima kako se njima voze do posla.

Foto: shutterstock

Kako se broj onih koji ih koriste kao prevozno sredstvo vremenom povećavao, tako su se i trotineti razvijali. Danas ova mala prevozna sredstva imaju i vrlo napredne funkcije - kompjuter smešten u vratu trotineta, posebne kočione sisteme, baterije koje duže traju i brzo se pune.

Postoji nekoliko ključnih stvari na koje treba da obratite pažnju kada je reč o trotinetima – snaga motora, brzina, nosivost i domet.

Šta predstavlja domet električnih trotineta?

Domet je zapravo kilometraža koju trotinet može da pređe sa jednim punjenjem baterije.

Za mnoge je to najvažnija karakteristika, zbog čega je i proizvođači jasno naglašavaju. Ipak, imajte na umu da proizvođači uglavnom naglašavaju domet koji je dobijen prilikom testiranja u idealnim uslovima. U realnim, domet vašeg trotineta variraće u zavisnosti od podloge na kojoj vozite, vašeg stila vožnje (da li vozite brže ili sporije), koliko su napumpane gume.

Jedan od najvažnjih faktora od koga zavisi dužina vožnje je snaga baterije. Uglavnom je reč o litijum-jonskim baterijama, nalik na one kakve imamo u telefonima ili laptopovima, ali mnogo većeg kapaciteta. Možete računati da će trajati najmanje dve godine, s tim da uz pravilno održavanje i punjenje, njihov vek trajanje može biti i duži. Nikako ne bi trebalo da koristite bilo koji drugi punjač osim originalnog jer za električne trotinete ne postoji univerzalni punjač. U suprotnom, mogli biste da oštetite bateriju.

Foto: shutterstock

Na našem tržištu najčešće se prodaju električni trotineti dometa do 25 kilometara, s tim da je moguće pronaći i one čiji je domet 40 km, pa i duplo više. U ponudi su i modeli koji imaju zamenjivu bateriju, pa je vreme i dužinu vožnje moguće duplirati bez ponovnog punjenja.

Kolika može biti nosivost električnih trotineta?

Kada je u pitanju električni trotinet nosivost je jako bitna stavka jer u velikoj meri definiše njegove performanse.

Ukoliko želite brži trotinet, trebalo bi da vodite računa da izaberete onaj koji je napravljen od lakih, ali otpornih i jakih materijala, poput visokokvalitetnog aluminijuma. Težina trotineta varira od proizvođača do proizvođača, pa ćete u ponudi naći i one koji teže 45 kg, ali i one od 12 kg ili 15 kg.

Težina vozača je takođe bitan faktor. Oni namenjeni deci imaju nosivost do 70 kilograma, a trotineti namenjeni odraslima najčešće imaju nosivost do 100 kg. Pored toga, mogu se pronaći i određeni modeli nosivosti do 120 kg, ali u tom slučaju se podrazumeva vožnja po ravnom terenu.

Brzina električnih trotineta

Kada je reč o brzini, najčešći su modeli koji razvijaju maksimalno do 30 kilometara na sat.

Trka među proizvođačima ko će napraviti atraktivniji model dovela je do pojave trotineta čija je brzina i duplo veća od pomenute, ali imajte na umu da brzina na papiru i u realnoj vožnji nisu isto. Za bezbednu gradsku vožnju od 20 km/h do 30 km/h je sasvim dovoljno da stignete na vreme gde god da ste pošli.

Foto: shutterstock

Brzina električnih trotineta zavisi od snage motora i tipa pogona, što je u najvećem broju slučajava pogon na prednji točak.

Ring električni trotineti

Kada je u pitanju prodaja električnih trotineta jedan brend se ubedljivo izdvaja – Ring. Ako obratite pažnju, videćete da gotovo svaki drugi električni trotinet na našim ulicama nosi potpis ovog brenda.

To nije slučajno. Ring električni trotinet na glasu je kao pouzdano vozilo koje odlikuje elegantan dizajn i jednostavnost upravljanja, odnosno mogućnost da jednim dugmetom kontrolišete uključivanje trotineta, svetla i podešavanje načina vožnje.

Ring trotineti diče se i kvalitetnim materijalima izrade rama koji omogućavaju laku skoplivost ali i malu težinu, pa trotinet možete poneti u gradski prevoz, lako preneti preko stepenica ili odložiti u gepek automobila.

Električni trotinet RX1

Električni trotinet RX1 pokreće motor snage 300 W, što omogućava bolje performanse za teže korisnike, ali i bolju vožnju pri usponu. Maksimalna brzina koju ovaj model može da razvije je 25 km/h.

Sa jednim punjenjem baterije kapaciteta 36 V / 4,4 Ah moguće je preći do 15 kilometara, a za punjenje prazne baterije potrebno je između 4 i 4,5 sata.

Kontrolu nad ovim modelom moguće je vršiti i mobilnom aplikacijom Mini Robot preko koje se jednostavno ograničava maksimalna brzina, konstantna brzina – tempomat (cruise control) ili prati koliko je baterije ostalo.

Što se tiče kočionih sistema, prednji točak ima E-ABS anti lock system, a na zadnjem točku se nalaze mehančiki diskovi za kočenje.

Dimenzije ovog trotineta spadaju u red standardnih. Kada je namontiran dimenzije su 108 cm x 43 cm x 114 cm, a kada je sklopljen 108 cm x 43 cm x 49 cm. Težina RX1 trotineta iznosi 12,5 kg.

Model je izrađen od izdržljivog aluminijuma koja se koristi u avio-industriji. Pored izdržljivosti, ovaj materijal je i izuzetno otporan na koroziju, blato i vodu, o čemu svedoči i vodonepropusni koeficijent IP54.

RX1 je elegantne, crne boje, s tim da ima plave detalje koji nisu samo zanimljivo dizajnersko rešenje već čine i trotinet vidljivijim u mraku. Koliko se vodilo računa da dizajnerska rešenja imaju i funkcionalnu stranu govore i sledeće dve karakteristike.

Foto: Tehnomanija/Ring / Ustupljene fotografije

Prvo, model ima dva svetla, prednje i zadnje, koji na prvi pogled nisu previše uočiljivi i ne narušavaju sveden izgled trotineta. Istovremeno, prednje svetlo je jako, ima 1,5 W i domet od šest do osam metara. Drugo, ručke i gazište presvučeni su specijalnom gumom protiv klizanja.

Za kraj priče o ovom modelu, naglasićemo da uz njega dolazi i dodatna oprema u vidu kacige, torbice, retrovizora i pumpe za gume.

Električni trotinet RX2 u crnoj i beloj boji

Električni trotinet RX2 bez problema možete voziti do 20 kilometara, što mu omogućava motor snage 300 W i baterija kapaciteta 36 V / 6,6 Ah koju možete napuniti za četiri sata. Maksimalna brzina vožnje je od 25 km/h, a nosivost čak 120 kilograma.

Kao i kod modela RX1, kontrolu nad RX2 možete vršiti i preko mobilne aplikacije Mini Robot.

Foto: Tehnomanija/Ring / Ustupljene fotografije

Vožnja je udobna zahvaljujući veličini točkova od 8,5″ i AIR STEP sistemu, koji omekšava vožnju po neravninama na putu.

I u ovom slučaju od dodatne opreme tu su retrovizor, kaciga i torbica.

Električni trotinet RX8 - Crna i srebrna varijanta

Koju god nijansu RX8 da izaberete, crnu ili srebrnu, nećete se pokajati.

Reč je o modelu čiji je maksimalni domet 20 kilometara, a brzina 32 km/h. RX8 pokreće motor snage 350 W, a pogon je na prednji točak. Telo trotineta napravljeno je od legure aluminijuma koja se koristi za avione što ga čini lakim, ali i otpornim i jakim.

Foto: Tehnomanija/Ring / Ustupljene fotografije

Nosivost trotineta je do 100 kilograma, sa mogućnošću dodatnog opterećenja od 10 kg. Visina je namenjena korisnicima od 120 do 200 cm. S obzirom na njegovu nosivost i mogućnost podešavanja volana, pogodan je kako za decu, tako i za odrasle.

Električni trotinet RX8 ima i jednu revolucionarnu karakteristiku koja ga izdvaja – zamenjivu bateriju. Jednostavno i brzo baterija koja se ispraznila može se zameniti novom, punom što vreme vožnje praktično duplira. Sam proces zamene baterije je lak i ne zahteva mnogo znanja ni vremena, svega nekoliko sekundi. Rezervna baterija kapaciteta 36 V / 5 Ah smeštena je vratu trotineta, što je ujedno i praktično rešenje. Punjenje baterije ovog modela traje između dva i tri sata.

Foto: Tehnomanija/Ring / Ustupljene fotografije

Bitna karakteristika koju treba naglasiti je trostruki kočioni sistem, što ga čini bezbednijim za vožnju.

Ovaj model, koji se na našem tržištu može pronaći u elegantnoj srebrnoj boji, od dodatne opreme ima retrovizor, kacigu i torbicu. Sklapanje je jednostavno i može se izvesti jednim potezom.

Koliko košta električni trotinet?

Jasno je zbog čega prodaja električnih trotineta u Srbiji raste i taj trend će se verovatno nastaviti i u narednom periodu.

Odlična su alternativa gradskom prevozu, lagani su za korišćenje, praktični, ekonomični i jeftiniji od svih drugih prevoznih sredstava. Sigurno ste se do sada zapitali koliko košta električni trotinet. Raspon cena je od 200 evra, pa naviše, zavisi koliko ste spremni da izdvojite. Na primer, možete pronaći i trotinet za 90.000 dinara, ali i za 25.000. Svakako za taj novac ne možete kupiti automobil ili motor. Ali možete trotinet.

Ostaje vam da odaberete model koji želite i uživate u vožnji.

S obzirom na sve navedene karakteristike, pri kupovini je jako bitno da napravite pravi izbor i odlučite se za trotinet koji će vas dugo godina služiti. Nemojte žuriti, potrudite se na vreme da saznate mnogo korisnih informacija o električnim trotinetima kako biste sigurno odabrali onaj koji će zadovoljiti sve vaše potrebe.