14. avgust  2020. 15.23  | Izvor: Tanjug

Rast cene kukuruza - pad cene soje

NOVI SAD -

Rast cene kukuruza i pad cene soje obeležili su ovu nedelju navodi se u izveštaju novosadske Produktne berze. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.757 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 76,6 miliona dinara.

Cena kukuruza je protekle nedelje dostigla svoj ovosezonski maksimum a u izveštaju se ocenjuje da je počela naglo da ima uzlazni trend.

poljoprivreda, njiva, kukuruz, zemlja, 50

Ugovor za kukuruz početkom nedelje zaključivani su za 20,35 dinara po kilogramu sa PDV, da bi do kraja nedelje bila 21,45 dinara.

"Ovaj veliki cenovni skok, u odnosu na prošlu nedelju za 5,82 posto, objašnjava se nedostatkom ponude i povećanom potražnjom", navodi se u izveštaju.

Terminska tražnja kukuruza roda 2020. godine sa isporukom robe septembar/oktobar na paritetu CPT luka je bila na nivou cene od 121 evro po toni u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja.

Prošle nedelje preko berze nije zaključen ni jedan ugovor za prodaju pšenice a ponude su se kretale od 17,7 do 18,3 din/kg bez PDV-a.

"Statistički posmatrano, nalazimo se u periodu kada je cena kukuruza veća od cene pšenice", navodi se u izveštaju.

Soja je prometovana u rasponu od 46,2 do 46,97 dinara po kilogramu sa PDV-om, a jasno je bio izražen trend pada cene jer je u odnosu na prethodnu nedelju cena soje je niža za 0,63 posto. U Srbiji je počela žetva suncokreta a tražnja ove uljarice prošle nedelje bila je po ceni od 280 evra po toni bez PDV-a.

Tagovi
Srodne vesti