Sudar grčkog i turskog ratnog broda

Grčki i turski ratni brodovi sudarili su se u istočnom Mediteranu, saopštilo je danas grčko ministarstvo odbrane, opisujući događaj kao "nezgodu".

Izvor: B92

Petak, 14.08.2020.

14:55

Sudar grčkog i turskog ratnog broda
Ilustracija: EPA/MIKE NELSON

Tokom ove nedelje napetost u odnosima između Atine i Ankare neprekidno rasle nakon što je Turska uputila jedan istraživački brod,u pratnji vojnih brodova, u nameri da mapira deo mediteranskog dna na kojem su, kako se pretpostavlja, nalazišta nafte i gasa.

Obe zemlje polažu pravo na taj deo Mediterana, pa je zbog toga za danas zakazan sastanak šefova diplomatija zemalja članica EU.

Turski istraživački konvoj kretao se vodama izmedju Kipra i grčkog ostrva Krita, a njihovu plovidbu su pratili i nadzirali grčki vojni brodovi.

U jednom trenutku tokom manevrisanja jedan grčki i jedan turski vojni brod su se sudarili.

"Bila je to nezgoda", saopšteno je Rojtersu iz pouzdanog izvora u Grčkoj.

Turska se nije oglasila povodom ovog incidenta u Mediteranu, ali je predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio odmazdom svakome ko bi se usudio da napadne turski istraživački brod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: