Dostupni linkovi

Aktivisti YIHR Srbije podržali građane Belorusije


Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava ispred zgrade ambasade Belorusije u Beogradu
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava ispred zgrade ambasade Belorusije u Beogradu

Aktivistkinje i aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Srbije, simboličnom akcijom polaganja cveća ispred ulaza u ambasadu Belorusije u Beogradu izrazili su podršku građanima te zemlje i poručili da "nema prijateljstva sa predsednikom te zemlje (Aleksandrom) Lukašenkom", koji, kako su naveli, "žrtvuje živote i slobode građana kako bi zauvek opstao na vlasti".

"Demokratska društva u Belorusiju gledaju kao “poslednju evropsku diktaturu” i jednoglasno osuđuju krađu izbora i brutalno nasilje policijskih snaga tokom protesta nakon izbora. Aktivisti za ljudska prava iz Srbije se pridružuju i šalju jasnu poruku podrške i solidarnosti građanima i građankama Belorusije koji se decenijama bore za demokratiju", saopšteno je iz YIHR.

Nevladini aktivisti su naveli i da ih je "sramota kada predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić kaže da je Lukašenko jedan od retkih prijatelja Srbije”.

"Prijateljstva u životu, ali i u međunarodnim odnosima se grade na zajedničkim vrednostima, a mi nemamo ništa zajedničko sa Lukašenkom", saopšteno je iz Inicijative.

Aktivisti su istakli da od predsednika Vučića i Vlade Republike Srbije zahtevaju da se otkaže najavljeni susret Vučića i Lukašenka i najavljene zajedničke vojne vežbe sa Belorusijom, kao i da se "Srbija pridruži međunarodnoj inicijativi, pod vođstvom Evropske unije i njenih država članica, da se pronađe demokratski, mirni izlaz iz krize koja je uzrokovana falsifikovanjem izbornih rezultata na beloruskim izborima".

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora održanih 9. avgusta, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je 80 odsto glasova, a njegova glavna protivkandidatkinja Svetlana Tihanovskaja 10 odsto.

Antivladini demonstranti tvrde da su izbori pokradeni kako bi predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko produžio 26-ogodišnju autoritarnu vladavinu.

Zbog toga, kao i zbog represije policije nad njima, od završetka izbora izlaze na ulice svake večeri i zahtevaju novo brojanje glasova.

Policija je uhapsila oko 6.000 ljudi, a beloruske vlasti su potvrdile smrt još jednog uhapšenog demonstranta na protestu 9. avgusta uveče, prenela je agencija AFP.

Evropska unija (EU) je zbog toga, kako je preneo Reuters, najavila sankcije protiv Minska.

XS
SM
MD
LG