Svijet

Devet zemalja EU za sankcije Bjelorusiji zbog gušenja protesta

Devet zemalja EU za sankcije Bjelorusiji zbog gušenja protesta
Foto: Tanjug/AP | Devet zemalja EU za sankcije Bjelorusiji zbog gušenja protesta

BRISEL - Sve su brojniji i sve glasniji pozivi zemalja članica EU da se Bjelorusiji uvedu sankcije zbog nasilnog gušenja građanskih protesta protiv navodne izborne krađe i pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka na prošlonedeljnim predsedničkim izborima.

Uoči hitnih vanrednih razgovora članica EU zakazanih za danas, najmanje 9 zemalja članica izjasnilo se za sankcije Belorusiji, ali za takvu odluku je potrebno da se dodnese jednoglasno, prenosi Rojters.

Poljska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija i Danska zatražile su u zajedničkom pismu da se uvedu "restriktivne mere protiv bjeloruskih zvaničnika" odgovornih za izborne rezultate prema kojima je predsjednik Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i za prebijanja i hapšenja učesnika građanskih protesta.

"Smatramo da bi EU morala da preuzme ulogu posrednika i to što prije", navodi se između ostalog u saopštenju.

Njemačka, Austrija i Švedska već su zatražile da se odmah uvedu sankcije, što čini ukupno devet zemalja članica EU koje zahtijevaju restrikcije protiv režima predsjednika Lukašenka.

Rojters saznaje u diplomatskim krugovima u Briselu da je najveći protivnik sankcijama Mađarska, koja je već zahtijevala da se Bjelorusiji ukinu ranije sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije