Privreda

Smotra meda 11. put u Bosanskoj Krupi

Smotra meda 11. put u Bosanskoj Krupi
Foto: N.N. | Smotra meda 11. put u Bosanskoj Krupi

BOSANSKA KRUPA - U Bosanskoj Krupi u petak je otvoren 11. Sajam meda i pčelinjih proizvoda, koji će trajati do kraja predstojećeg vikenda, te će biti obogaćen stručnim predavanjima i kulturno-umjetničkim programom.

Organizator ovog događaja je Udruženje pčelara "Lipa" iz ovoga grada, a učešće je uzelo petnaestak pčelara s područja Unsko-sanskog kantona, koji su predstavili svoje proizvode na štandovima.

Inače, organizatori ističu kako je sajam održan u skladu sa svim potrebnim higijensko-epidemiološkim mjerama usljed trenutne zdravstvene situacije izazvane pandemijom virusa korona.

Predsjednik pomenutog udruženja Husein Šabić istakao je kako je važno da se nastavi tradicija održavanja ovog događaja, koji za cilj ima popularizaciju pčelarstva, kojim se u ovoj općini bavi veliki broj osoba.

"Naše udruženje trenutno okuplja oko 100 članova, a preko 30 njih je tokom ove godine povećalo prinose meda i sada mogu sakupljati, obrađivati i pakovati matičnu mliječ, polen, propolis i vosak, koristeći opremu koju je nam je obezbjedio projekat 'Farma 2', koji se finansira sredstvima Vlade Švedske i USAID-a. Pored toga, oni su počeli proizvoditi različite proizvode sa dodatnom vrijednošću miješajući med sa ostalim pčelinjim proizvodima, te ljekovitim biljem i sušenim voćem. Neki od naših članova također su počeli proizvoditi kozmetiku na bazi meda, a svi ti proizvodi biće predstavljeni na ovome sajmu", kazao je Šabić.

Načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović također je naglasio važnost nastavka započete tradicije te izrazio nadu kako će se iduće godine sajam održavati u boljem i pozitivnijem ozračju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije