Vuletić: Odbornička grupa SZS još postoji i vodi je Jovanović 1Foto: Medija centar

I dalje u Skupštini grada Beograda formalno postoji odbornička grupa Saveza za Srbiju, čiji je predsednik Nikola Jovanović, dojučerašnji potpredsednik Narodne stranke,Vuka Jeremića.

Oni će postojati formalno dokle god ne prijave predsedniku Skupštine grada Beograda, Nikoli Nikodijeviću, da se nešto promenilo unutar njihove organizacije.

Dakle, Nikola Jovanović je i dalje predsednik odborničke grupe SZS, jer se Narodna stranka, čiji je on bio potpredsednik, još uvek formalno nije odvojila, kaže za Danas Zoran Vuletić, odbornik u Skupštini grada Beograda i član Predsedništva Građanskog demokratskog foruma.

Potom, za naš list Zoran Vuletić iznosi sopstvene vrednosne sudove u vezi s ovom odborničkom grupom i prisluškivanim, objavljenim razgovorom Nikole Jovanovića, u kojem je izneo niz nacionalističkih uvreda na račun Vuka Jeremića, ali i u vezi s odlukom SZS o bojkotu izbora.

– „Uspešni“ bojkot upravo završenih izbora je potpuno ogolio njihovu političku bezidejnost. Podsetiću da je SZS nastao Đilasovim tvitom iz skupštinske klupe na prvom zasedanju aktuelnog saziva nakon beogradskih izbora 2018. godine, a bez dogovora sa tadašnjim partnerom Sašom Jankovićem, predsednikom PSG, bez koga Đilas ne bi postojao kao politički akter. Naime, dogovor sa Đilasom je jedna od najvećih Jankovićevih grešaka. Graditi politiku samo na nezadovoljstvu građana, bez pružanja jasne alternative i stvaranja predvidive države, poput članica EU, prilično je nemoralno. Od formiranja SZS insistira isključivo na kritici Vučića i to po lakšim pitanjima ( Simonović, Jutka), a o ozbiljnijim problemima se ne izjašljavaju jer imaju gotovo istu politiku kao i Vučić iz 90-ih i 2000-ih – kaže Vuletić za Danas.

Što se tiče trenutno aktuelnog transfera Nikole Jovanovića iz NS u SSP, sagovornik Danasa kaže da je očigledno da je danas taj transfer samo formalizovan.

– Jasno je bilo da je to dogovoreno onog dana kada je Jovanović zamenio Đilasa na mestu predsednika odborničke grupe u Skupštini grada Beograda, pre oko godinu dana. Suština je u tome da smo danas uz objavljivanje transfera dobili i jasan politički stav Nikole Jovanovića, a samim tim i Đilasa koji nema problem sa Jovanovićevim, kako kaže, kafanskim razgovorima. Lako mi je da zamislim foto robot Jovanovićevog sagovornika nalik Mlađanu Đorđeviću, ruskim lobistom u Srbiji, sa četničkom šubarom i jagnjećim gunjem, punim razumevanja za izgovoreno. Da li to znači da Jovanović ima jedan stav u kafani a drugi u intervjuima na televiziji N1, recimo? Kom Jovanoviću ćemo verovati? Onom u kojem izražava rasističke stavove prema Vuku Jeremiću, ili nekom drugom – kaže Vuletić za Danas.

Jovanović je, dodaje Vuletić, za njih bio idealan kandidat za predsednika gradskog odbora SSP i kao takav „na vreme je markiran“.

– Površan pristup zasedanjima i problemima Beograda, manipulativno obraćanje na konferencijama za štampu sa trotoara uz dekor rasutog blata na ulaz skupštine, tuča sa izvođačima radova na Trgu republike, nikada objašnjenom Bastaćevom potpisanom rešenju za seču stabala na Kalemegdanu zbog skandalozne Vesićeve odluke oko izgradnje gondole, takođe neobjašnjenoj četvorogodišnjoj koaliciji na opštini Stari grad sa Šešeljem. Praktično SSP, koju je predstavljao Bastać, a koga će Nikola Jovanović naslediti na mestu predsednika gradskog odbora SSP, nema problem da bude u koaliciji sa Šešeljom. Ne zanima bivši SZS a sadašnji UOS – suština, oni bi samo na nezadovoljstvu građana da dođu na vlast i nastave po starom.  – kaže Zoran Vuletić za naš list.

Suviše  je tu posla, naglašava Vuletić, dodavši da i Jovanović vidi da je mnogo lakše steći popularnost na sumanutim stavovima koji su njegovi, iako izneti u kafani, nego ponuditi društvu ozbiljnu alternativu.

Jovanović bez komentara

Podsetimo, odbornička grupa SZS u gradskom parlamentu broji 18 odbornika, a u ponedeljak je formiranjem Udružene opozicije Srbije saopšteno da se SZS gasi. Nikola Jovanović juče nije hteo za Danas da komentariše objavljivanje na mreži Jutjub snimljene telefonske razgovore, u kojima govori o svojim političkim planovima nepoznatoj osobi, niti da potvrdi njihovu autentičnost. Na Jutjubu ti snimci se postavljaju pod pseudonimom Luka Laban, koji postoji  i profil i na mreži Tviter uz dodatak „bot Saše Jankovića“. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari