Najnovije vesti
Vesti Beograd
Ove godine povećana površina na kojoj se suzbija ambrozija

Ove godine povećana površina na kojoj se suzbija ambrozija

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić izjavio je da je ove godine višestruko povećana površina na kojoj se sprovodi monitoring i uništavanje korovske biljke ambrozije, a da je plan da u roku od dve do tri godine monitoring "pokriva" 10.000 hektara, na kojima će ambrozija biti uništena.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
ambrozija Foto: shutterstock
ambrozija

Radojičić je naveo da je prošle godine monitoring rađen na skoro 370 hektara, dok je ove godine reč o 2.000 hektara, što je skoro šest puta više.

Kada je u pitanju uništavanje hemijskim sredstvima, ono je sprovođeno ove godine na 130 hektara, korišćena sredstva su ekološki prihvatljiva.

- Do sada je ove godine 370 hektara ambrozije uništeno košenjem na gradskim neuređenim površinama. “Zelenilo - Beograd” radi uništavanje ambrozije na oko 3.000 hektara, isto kao i prošle godine, a u ovaj posao sada smo uključili i prigradske opštine, gde je problem sa ambrozijom takodje bio veoma izražen -, rekao je Radojičić za RTS, a saopštila Gradska uprava.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Podsetio je da Grad Beograd ima desetogodišnju strategiju, prema kojoj se površina na kojoj se ambrozija uništava povećava iz godine u godinu.

- Ovo nije problem koji je moguće rešiti za godinu dana i ne možemo da obećamo sugrađanima da već ove godine očekuju drastično poboljšanje, ali je važno da svake godine napredujemo i na kraju dostignemo cilj - svođenje pojave ove biljke na minimalnu meru” - rekao je Radojičić.

Plan je, kaže, da u roku od dve do tri godine monitoring "pokriva" 10.000 hektara i da na tolikoj površini ta biljka bude uništena.

Radojičić je dodao da mere uvedene u saradnji sa Biološkim fakultetom već daju rezultate, jer su, ako se uporede prvih 12 dana avgusta ove i prošle godine, merenja pokazala da je na istom mernom mestu prošle godine bilo 438 čestica, a ove svega 98.

- U ovom trenutku deluje da će ova godina biti značajno bolja od prošle. Formirali smo i Centar za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju ambrozije na teritoriji grada, čiji je naredni sastanak početkom septembra, kada je i svojevrstan 'pik' cvetanja ambrozije - rekao je Radojičić.

Pročitajte još

Gradonačelnik je rekao da je Novi Beograd jedan od delova grada gde je definisana veća koncetracija ambrozije.

Dodao je da je utisak da je sve više ljudi, kod nas i u svetu, alergično na ambroziju, te da čak oko 30 odsto ljudi u svetu ne odlazi na posao zbog alergijskih manifestacija tokom najjačeg cvetanja ambrozije, što ima i socijalno-ekonomskih reperkusija.

- Borba protiv ambrozije je teška i ozbiljna jer, na primer, vetar polen ambrozije može da nosi i do 100 kilometara - dodao je Radojičić.

Građani, dodaje, mogu da daju svoj doprinos tako što će uništiti ambroziju u svom dvorištu, a tamo gde to ne mogu da učine, treba da prijave Beokomu ili gradskom Sekretarijatu za zdravstvo.