Koronavirus Svet

Naučnici Covid-19 sve češće porede sa virusom HIV-a

Hrvatski i nemački naučnici dovršili su novu studiju o koronavirusu i došli do novih, ne preterano optimističnih saznanja.

Jedan od glavnih zaključaka je da Covid-19 ima izuzetno brzu sposobnost mutacije, pa je neophodno napasti ga sa više lekova istovremeno.

“Zaključili smo da SARSCoV-2 može brzo da mutira kako bi se prilagodio uslovima u kojima se razmnožava”, otkrili su naučnici, a preneo N1.

Luka Čičin-Šain, imunolog iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunšvajgu, je glavni autor spomenute studije.

“Kad jednom bude razvijen neki lek i počne njegova široka primena, postoji visok rizik da virus brzo mutira kako bi se prilagodio leku. Zbog toga će adekvatna strategija borbe protiv ovog virusa zahtevati primenu nekoliko lekova istovremeno, koji će virus gađati na nekoliko mesta i sprečiti njegovu mutaciju. Taj princip nam je poznat iz terapije AIDS-a”, objašnjava Čičin-Šain.

Pored profesora Čičin Šaina tu su i njegove kolege sa Helmholtz centra, Instituta za virusologiju Univerziteta u Munsteru kao i nekoliko stručnjaka sa Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, odnosno prof. dr. sc. Alemke Markotić, dr. sc. Željke Mačak Šafranko i d. sc. Ivana-Christiana Kurolta.

U radu pod naslovom “SARSCoV-2 Quasispecies Mediate Rapid Virus Evolution and Adaptation” reč je o istraživanju potencijala razvoja novih varijanti novog koronavirusa SARSCoV-2 u određenim okolnostima i dinamike njihove adaptacije.

Imena nekoliko stručnjaka sa Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u popisu autora ovog naučnog rada označavaju nastavak saradnje sa Helmholtz centrom za infektivna istraživanja u Braunšvajgu i profesorom Čičin-Šainom.

Jedna od značajnih vesti tokom pandemije bila je i izolovanje novog koronavirusa SARS-CoV-2 na Klinici koja raspolaže laboratorijom u kojoj je tako nešto moguće uraditi, a upravo je to doprinelo ovom otkriću profesora Čičin-Šaina i njegovog tima, piše Večernji list.

Sputnjik V: Šta sve znamo o ruskoj vakcini protiv virusa korona?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link