');
Blic Biznis Vesti

ZLATNA ŽILA NA TROMEĐI Kanađani pronašli 19 tona zlata na jugu Srbije

Kanadska istraživačka firma Medgold risorsis nagovestila je da je u južnoj Srbiji pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude. Kako pišu "Novosti", na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog Tlamino, pronađeno je oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
zlato Foto: shutterstock
zlato

Oni su najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.

Foto: Profimedia

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija Tedijan saopštila je da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gde su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka.

Što se tiče Projekta Tlamino, kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Inače, Medgold je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat Tlamino, pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra. Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju sa kompanijom iz svoje zemlje Fortuna silver, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra San Hoze u Meksiku i peruansko ležište srebra Kailoma.

Pročitajte još

Medgold je, prema sporazumu sa kanadskim Fortuna silverom, koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata Lindero, obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira 8 miliona dolara.

Prema tom sporazumu, Fortuna bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu Tlamino.