Vesti

0

Najveći rečni tanker nove generacije u svetu gradi se u zrenjaninskom brodogradilištu

Autor: IG

Izvor: Beta

Najveći rečni tanker nove generacije u svetu gradi se u zrenjaninskom brodogradilištu

Izvor: Foto: Beta/Brodogradilište Begej


Direktor brodogradilišta Marko Gudović kazao je novinarima da je brod težak 855 tona, da je na projektu izrade zaposleno 160 radnika, a naručilac je naftna kompanija "Šel" (Shell) preko brokera iz Belgije.

"Brod radimo iz dva dela, a u drugom našem brodogradilištu, u Perlezu, ćemo sredinom septembra sastaviti plovilo i obaviti porinuće", rekao je Gudović.

Istakao je da su svi radnici u brodogradilištu, kojih je 160, iz Srbije i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.

"Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine devedeset metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta", kazao je Gudović.

"Rubikon šiping kompani" (Rubikon Shipping Company) iz Beograda postalo je vlasnik imovine "Brodogradilišta Begej" u stečaju 2016. godine kada je odluku o tome doneo Odbor poverilaca prihvativši ponudu "Rubikona", čija je vrednost bila 96 miliona dinara.

Od prošle godine kompanija "Rubikon", po početnoj ceni od 177 miliona dinara, postala i vlasnik brodogradilišta "Šipjard eks 4M" (Shipyard Bomex 4M) u Perlezu, koje je takođe bilo u stečaju.

"Počeli smo i realizaciju projekta dve barže za suvi teret, dužine devedeset metara, za dve godine uradili smo projekat samohotke za suvi teret i za sledeću godinu imamo potvrđena četiri nova projekta", kazao je on.

Istakao je da su svi radnici iz Srbije, da je trenutno zaposleno 160 radnika i da je u planu da se taj broj poveća na 250 zaposlenih.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR