Premijeri Češke i Poljske traže ponavljanje izbora u Belorusiji 1Foto: EPA-EFE/Tomasz Gzell POLAND OUT

Premijeri Češke Andrej Babiš i Poljske Mateuš Moravjecki zajedno su danas pozvali da se ponove predsednički izbori u Belorusiji, a Babiš je zatražio od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da zaprete Minsku sankcijama sve dok izbore ne ponovi tako da budu fer i transparentni.

„Razgovarao sam sa poljskim premijerom Moravjeckim i predlažemo hitni video sastanak članova Evropskog saveta. Belorusima je potrebna naša brza pomoć. Izbori u Belorusiji moraju da se ponove, moraju da budu transparentni i u prisustvu inostranih posmatrača”, napisao je Babiš na Tviteru.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je još ranije hitan sastanak Evropskog saveta čim je nakon izbora režim predsednika Aleksandra Lukašenka počeo silom da rasteruje demonstracije protiv njegove pobede.

Babiš je jutros apelovao na predsednika Evropskog saveta i predsednicu Evropske komisije da EU pošalje jasan signal da će uvesti sankcije Belorusiji koje će biti na snazi sve dok zvanični Minsk ne pristane da organizuje transparentne izbore.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova još u sredu je pozvalo beloruskog ambasadora u Pragu Valerija Kurdukova da protestuje zbog toga što je beloruski predsednik Lukašenko javno optužio Češku i Poljsku da se iz tih zemalja diriguje protestima na beloruskim ulicama, a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček naglasio je ambasadoru da Češka odbija takav način nasilnog rasturanja demonstracija.

Stav EU i reakciju na beloruske izbore održane u nedelju na kojima je prema zvaničnim rezultatima ponovo pobedio predsednik Lukašenko, a opozicija i građani masovno protestuju na ulicama uvereni da je pobeda Lukašenka nameštena, danas razmatraju šefovi diplomatija zemalja članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari