STIŽU ZAHTEVI ZA RUSKU VAKCINU, ALI ONA ZASAD NIJE NA PRODAJU Vlast želi prvo da obezbedi dovoljan broj za svoje građane
Foto: Profimedia

PANDEMIJA KOVID-19

STIŽU ZAHTEVI ZA RUSKU VAKCINU, ALI ONA ZASAD NIJE NA PRODAJU Vlast želi prvo da obezbedi dovoljan broj za svoje građane

Planeta -

Ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško izjavio je da je do sada stiglo jako puno zahteva za nabavku nove ruske vakcine protiv virusa korona, međutim Rusija je neće prodavati sve dok se ne obezbedi dovoljan broj vakcina za potrebe sopstvenog tržišta.

"Za sada nećemo prodavati vakcinu drugim zemljama. Non stop nam stižu zahtevi, ali mi moramo prvenstveno da osiguramo dovoljan broj vakcina za svoje tržište. Proces je pokrenut", rekao je on.

Prema rečima Muraška, prvi u redu za vakcinu biće oni koji rade neposredno sa pacijentima, a odmah zatim su oni najrizičniji.

Takođe je rekao i da je proizvodnja već pokrenuta, kao i da će prva vakcina biti spremna već tokom ovog meseca. Dodao je i da lično namerava da se vakciniše.

foto: Profimedia

RUSIJA ODGOVARA NA KRITIKE

Rusija namerava da u narednih nekoliko dana objavi kompletnu dokumentaciju kliničkih ispitivanja nove vakcine protiv virusa korona, izjavio je ministar zdravlja Ruske Federacije Mihail Muraško.

On je ocenio da je kritika usmerena protiv ruske vakcine u velikoj meri povezana sa time što je potrebno imati "daleko više informacija o ispitivanjima vakcine", budući da ne znaju svi da je ova vakcina napravljena na platformi na kojoj je već realizovano šest drugih proizvoda.

Muraško je rekao da će se uprkos tome što je vakcina već puštena klinička istraživanja nastaviti i u budućnosti.

"U narednih nekoliko dana objavićemo kompletnu dokumentaciju svih kliničkih ispitivanja", naglasio je on.

foto: Profimedia

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut Gamalej zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru Gamaleja i u kompaniji Binofarm. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track