');
Blic Biznis

REDOVI U BEOGRADU NISU SAMO ZBOG TESTIRANJA Danas ističe rok, građani žele da izbegnu zatezne KAMATE

Danas je poslednji dan za plaćanje treće rate poreza na imovinu, a već nekoliko dana primetne su gužve i redovi u poštama. Izgleda da su građani ozbiljno shvatili rokove i najavljene zatezne kamate, odnosno kazne za neplaćanje obaveza, pa su požurili da na vreme izmire sve račune. Među najrevnosnijima su, i ovog puta, penzioneri.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
redovi-1 Foto: Vladimir Vukmirović / RAS Srbija
redovi-1

Ipak, gužve ovih dana nisu samo u poštama, već i ispred šaltera za plaćanje računa za struju. Kako kažu naši čitaoci sa Banovog Brda, red u Požeškoj ulici u Beogradu, ispred zgrade Elektrodistribucije, skoro je svakodnevna pojava, iako trenutno nije ni blizu rok za izmirivanje mesečnih obaveza.

Red u Požeškoj ulici
Foto: Vladimir Vukmirović / RAS Srbija
Red u Požeškoj ulici

Tokom jučerašnjeg dana najveći redovi zbog poreza na imovinu bili su na Novom Beogradu, a glavni razlog je to što su rešenja o ovogodišnjem porezu stigla tek pre nekoliko dana.

Mnogi su imali primedbe na utvrđeni iznos za ovu godinu, pa su požurili do lokalne samouprave kako bi se žalili.

"Za sve potrebne informacije obveznici se mogu obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode", poručili su iz Grada Beograda.

Pročitajte još

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Visina poreza na imovinu zavisi pre svega od procenjene cene kvadrata, koja se utvrđuje na osnovu prometa nekretnina u prethodnoj godini.