Gde su iranski tankeri sa naftom za Venecuelu?

Mesec dana nakon američke zaplene 4 iranska tankera sa 1,1 miliona barela nafte namenjene Venecueli, ne zna se gde su nestali ti brodovi.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.08.2020.

09:21

Gde su iranski tankeri sa naftom za Venecuelu?
Foto: Ilustracija, Depositphotos, lurii

Neposredno nakon prošlomesečne zaplene, federalni tužilac u Vašingtonu podneo je civilnu tužbu u kojoj se navodi da je prodaju iranske nafte Venecueli ugovorio biznismen Mahmud Madanipur koji je povezan sa Iranskom Revolucionarnom gardom.

Za Revolucionarku gardu SAD tvrde da je strana teroristička organizacija, ali su pravni eksperti odmah prokomentarisali da će je nemoguće sprovoditi odluke američkog suda u međunarodnim vodama.

Jedan visoki zvaničnik američke administracije je ukazao da 4 tankera nisu zaplenjena uz korišćenje vojne sile, kao ni da tankeri nisu fizički zaplenjeni.

Vašington je, naime, zapretio sankcijama vlasnicima brodova, osiguravajućim kompanijama i posadi ukoliko ne predaju tovar namenjen Venecueli, preneo je AP.

Iranski ambasador u Venecueli Hodžad Soltani odbacio je tvrdnje da je američka administracija izvojevala pobedu s obzirom da nafta, navodno, nikada nije stigla u Venecuelu.

"To je još jedna američka laž i čin psihološkog rata koji vodi američka propagandna mašinerija. Terorista Tramp ne može lažnom propagandom da se oporavi od poniženja i poraza koji mu je naneo Iran", konstatovao je iranski diplomata.

Lokacija 4 tankera je i dalje nepoznata, a njihovi kapetani su još pre nekoliko nedelja predali lokatore kako bi prikrili svoje kretanje i mesto boravka.

Za sada, ovi tankeri se vode kao oštećeni ili prodati u staro gvožđe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: