Jedno dete obolelo od korone na lečenju u Dečjoj bolnici

08:08:00 14.08.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Jedno dete obolelo od koronavirusa, trenutno se, nalazi na lečenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu, dok je od početka epidemije do danas, hospitalizovano ukupno 27 dece.

Jedno dete obolelo od korone na lečenju u Dečjoj bolnici

Foto: izzzdiovns.rs


Direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, dr Jelena Antić, rekla je za RTV da je u toku prvog talasa lečeno 11 dece koji su bili nešto starijeg uzrasta nego 16 dece koja su lečena tokom drugog talasa.

- U drugom piku klinička slika je bila dosta teža nego u prvom. Deca su imala uglavnom pneumonije, pa i obostrane, što je i u slučaju kod deteta uzrasta 10 godina koje je trenutno na lečenju kod nas - pojasnila je ona.

Dr Antić je napomenula da sve opšte bolnice u pokrajini imaju pristup Institutu i ukoliko je neka klinička slika ozbiljnija da zahteva hospitalizaciju, te bolnice upućuju dokazano pozitivnu dece na Institut. U drugoj varijanti, deca se javljaju svojim nadležnim lekarima u domovima zdravlja, koji ih upućuju na Institut, ukoliko postoji sumnja na zarazu.

- Deca se prvo smeštaju na odeljenje na kojem su sumnjivi slučajevi, dok ne stigne PCR nalaz. Nakon toga, ukoliko je nalaz pozitivan, dete odlazi na odeljenje izolacije, a ako nije, onda se smešta na odeljenje gde bi trebalo da bude hospitalizovano. Pošto primamo i hirurške i pedijatrijske pacijente, često se desi situacija da hirurški pacijent nema simptome koronavirusa, ali da se tokom hospitalizacije ili prijema pojave ti simptomi, stoga takvog pacijenta moramo da smestimo u izolaciju - kaže dr Antić i ističe da se veoma vodi računa o tome ko ulazi na Institut, ali i kuda se kreću pacijenti i osoblje koje je uključeno u lečenje kovid pacijenata. Takođe, mora da se vodi računa i o ostalim pacijentima, tako da rade i sve ostale polikliničke ambulante, ali smanjenim obimom.



Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?