13. avgust  2020. 20.19  | Izvor: Tanjug, RTS

Drobnjak: Ogromni gubici na naplati putarine zbog pandemije

BEOGRAD -

Zbog pandemije je smanjena naplata putarina, ali je pojačan intenzitet domaćeg saobraćaja, pošto građani odlaze na odmor u Srbiji, kaže v.d. direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak. Drobnjak je rekao da u ovoj situaciji putarine neće poskupeti ni na jednoj deonici.

U celoj Evropi ove godine zabeležen je smanjen intenzitet saobraćaja zbog pandemije. Tako je i u Srbiji, jer je saobraćaj tokom vanrednog stanja i ograničenog kretanja bio znatno manji nego obično.

saobracaj, automobili, put, stanje, na, putevima

Prethodnih godina Srbija je leti imala veliki broj tranzita putnika iz Zapadne Evrope, sada nema ni toga. Zoran Drobnjak je, gostujući na RTS-u, naveo da je u prvih sedam meseci gubitak na naplati putarina 3,6 milijardi dinara, a da se procenjuje da će, računajući avgust, biti oko 40 miliona evra.

Samo u julu i avgustu, napominje, Srbija će na naplati putarina izgubiti 15 miliona evra.

"Prošle godine je oko 60 miliona vozila prošlo kroz Srbiju, a ove godine, mi procenjujemo biće oko sedam miliona manje - 52 do 53 miliona", navodi Drobnjak.

Ističe da se intenzitet domaćeg saobraćaja malo povećao.

"Mnogi odlaze u banje, naša letovališta i ima dosta onih meštana koji iz gradova odu u selo, pogotovo se to oseća u Beogradu, kada mnogi odu u blizinu na Kosmaj", kaže Drobnjak.

Dodaje da je pojačan intenzitet saobraćaja na auto-putu "Miloš Veliki". Što se tiče izgradnje saobraćajnica, v. d. direktora "Puteva Srbije" ističe da se rade veliki projektii. Od auto-puteva, kako je naveo, radi se deonica od Preljine do Požege, od Kuzmina do Rače, obilaznica oko Beograda i "Moravski koridor" sa regulacijom Južne Morave.

"To sve kad se sabere, to je oko milijardu i osamsto miliona evra", istakao je Drobnjak.

Dodao je da ostaje da Ministarstvo napravi komercijalni ugovor za deonicu od Novog Sada do Rume, kao i za deonicu Ruma-Šabac-Loznica.

Tagovi