Počeli su sa četiri krave, danas su rekorderi u proizvodnji mleka

U leskovačkom kraju gaji se oko 12.000 goveda. Savremena farma porodice Mladenović iz sela Todorovca najveća je u kraju. Bez dinara kredita iz godine u godinu povećavaju i prostor i broj grla. U proizvodnji mleka beleže rekorde.

Kada su pre 18 godina, braća Srđan i Dragan počela da se bave stočarstvom, na farmi su bila četiri grla. Danas u četiri štale čuvaju 120 krava, junica i bikova. Posao težak, zahtevan, ulaganja su ogromna, ali, kažu, može dobro da se živi.

"Ja sam veterinarski tehničar, brat je poljoprivredni tehničar. Još kao momci smo krenuli da radimo ovaj posao, da se bavimo time. Krenuli smo da povećavamo stočni fond, to je zahtevalo i više poljoprivrednog zemljišta. Isplativ je posao samo kad se radi na veliko", rekao je Srđan Mladenović, stočar iz Todorovca.

Pojedine simentalke su i šampionke na izložbama. Do te, ali i titule rekordera u proizvodnji mleka, na jugu Srbije ne dolazi se lako. Mladenovići godišnje isporuče oko 400.000 litara mleka ekstra klase. Higijena muže je veoma važna.

"Moramo dezinfikovati ruke, vimena krava i imamo tri puta dnevno mužu. Imamo krave koje dnevno 40 litara mleka daju", navela je Jelena Mladenović, Srđanova supruga.

I hrana mora da bude odličnog kvaliteta. Sami je spremaju. Dnevno je potrebno oko tri tone. Obrađuju 80 hektara zemlje. Na listi troškova, gorivo im je, kažu, najveća stavka.

"Kompletnu mehanizaciju imamo, mukotrpnim radom sve stečeno. Početo od jednog traktora, pa jedno po jedno, kombajn, silo, berač, sve", kazao je Dragan Mladenović.

Pod istim krovom četiri generacije Mladenovića. Posla ima za svakog od 12 članova. Planiraju i proširenje kapaciteta izgradnjom hale za skladištenje hrane i opreme.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво