Borel pozvao beloruske vlasti da prekinu nasilje i otvore dijalog s društvom 1Žozep Borelj Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL

Šef evropske diplomatije Žozep Borel pozvao je danas Beloruske vlasti da preknu nasilje i da se bez odlaganja „vrate na put pravog i demokratskog ponašanja“.

U blogu objavljenom na sajtu EU Borel je rekao da beloruske vlasti moraju da prekinu nasilje, oslobode sve arbitrerno pritvorene osobe i otvore dijalog sa društvom, a ukoliko to ne urade Unija će morati da „preispita svoje odnose“ sa Belorusijom i „preduzme sankcije protiv odgovornih za nasilje, arbitrerna hapšenja i falsifikaciju izbornih rezultata“.

„Mi naravno podržavamo suverenitet i nezavisnost Belorusije ali ne možemo da razvijamo naše odnose ignorišući flagrantna kršenja ljudskih prava i političkih sloboda,“ napisao je Borel.

On je ukazao da se EU svuda zalaže za demokratiju i ljudska prava i da mora da spreči podrivanje tih prava.

Borel je rekao da situacija u Belorusiji postala pitanje koje jako zabrinjava.

Podsetio je da je posle predsedničkih izbora u nedelju Aleksandar Lukašenko i beloruske vlasti moraju da prekinu represiju protiv beloruskog naroda i otvore pregovore sa širim društvom.

On je ukazao da su poslednjih meseci Belorusi jasno pokazali da teže za demokratijom i poštovanjem ljudskih prava i da je „znatna politička promena“ preduslov za dalji razvoj odnosa između EU i Belorusije.

Šef evropske diplomatije je naveo istorijat odonsa EU i Belorusije, ukazujući da je posle Hladnog rata jedan od glavnih ciljeva evropske spoljne politike bio razvoj uzajamno korisnih odnosa sa istočnim susedima.

Podseća  da su u godinama posle dolaska Aleksandra Lukašenka na vlast 1994.  osnovne slobode i demokratski principi otvoreno ignorisani i kršeni. EU je tada uvela restriktivne mere ali je 2015. Belorusija krenula pozitivnim putem i beloruske vlasti odigrale konstruktivnu ulogu u ukrajinskoj krizi odbijajući da odobre sankcije koje je Rusija uvela Ukrajini, i olakšale postizanjem sporazuma iz Minska.

Posle toga EU je uputila znatnu pomoć Belorusiji ali poslednjih meseci, kako je naveo, „došlo je do postepenog pogoršanja demokratskog procesa i demokratskih prava uoči predsedničkih izbora“.

„Represija se pojačala protiv političkih protivnika i nezavisnih medija, blogera i aktivista,“ navodi se u tekstu.

Ukazuje se da na ove izbore prvi put nisu blagovremeno pozvani posmatrači  OEBS-a.

„Pogoršanje političke klime kulminiralo je u izborima koji nisu bili ni slobodni ni pošteni. Usledio je izliv rerpresivnog nasilja kada je narod Belorusije hrabro pokazao svoje nepoverenje u objavljeni rezultat i svoju želju za promenom,“ rekao je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari