Britanska policija od danas ima šira ovlašćenja za otkrivanje špijuna 1Foto: Pixabay/RGY23

Britanski policajci od danas imaju proširena ovlašćenja za kontrolu identiteta i hapšenje osumnjičenih za „neprijateljske strane aktivnosti“, a ta mera je doneta kao odgovor na napad nervnim agensom novičokom u Solsberiju 2018. godine kada je London taj napad pripisao Moskvi.

Posebno obučeni policijski službenici će moći da preduzimaju odgovarajuće mere za afere povezane sa špijunažom i stranim mešanjem. Te mere su predvidjene zakonom protiv terorizma i za bezbednosnost granica.

„U Velikoj Britaniji raste pretnja od neprijateljskih stranih aktivnosti“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Bivši špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine pronadjeni u besvesnom stanju na jednoj klupi u Solsberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici pošto su otrovani.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu izmedju Londona i britanskih saveznika s jedne strane, i Rusije s druge strane, a i jedna i druga strana su proterale veliki broj diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari