Kristijn Stuani (Reuters)
Kristijn Stuani (Reuters)

Neuništivi Stuani Đironin adut u borbi za Primeru, Saragosa bez najboljeg strelca u plej-ofu

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.08.20. | 11:13

Danas prvi mečevi polufinala doigravanja za popunu španske elite. Urugvajski napadači u prvom planu. Tim sa Romarede ne može da računa na Kolumbijca Luisa Havijera Suareza, koji je morao da se vrati u Votford

Konačno, došao je red i na baraž za popunu elitne španske lige, Primere. Prava ludnica se dogodila u poslednjem kolu Segunde. Španska federacija bila je na mukama, čekalo se skoro mesec dana od mečeva poslednjeg kola drugoligaškog karavana da krenu polufinalni dvoboji plej-ofa.

Problem je nastao jer utakmica u La Korunji, Deportivo – Fuenlabrada, nije odigrana jer su se na dan utakmice fudbaleri gostujuće ekipe zarazili virusom korona. Odigrano je preostalih 10 mečeva, ali nije ta jedna bitna na Rijazoru koja je odlučujuća za oba tima. Regularnost je bila dovedena u pitanju. Deportivo se žalio, tražio je da se ponovi poslednje kolo, da administrativnim putem ostane u ligi. Na kraju, pre desetak dana odigrana je ta utakmica na Rijazoru. Deportivo, nekadašnji šampion Španije i polufinalista Lige šampiona je ispao, nije mu bila potrebna pobeda jer su svi konkurenti za opstanak slavili u poslednjim susretima. Ekipi iz predgrađa Madrida je falio bod u La Korunji. Vodila je do finiša, a onda je domaćin preokrenuo, slavio Pirovu pobedu (2:1), a Fuenlabradu izbacio iz borbe za Primeru. Na mala vrata u doigravanje je ušao Elče.

Izabrane vesti

Đirona i Elče, petoplasirani i šestoplasirani tim Segunde biće domaćini u današnjim prvim susretima polufinala plej-ofa. Prvo u Katalonji Đirona dočekuje Almeriju (19.30). Domaćin se nada povratku u elitu posle samo godinu dana, a sve oči biće uprte u prvog strlelca druge lige Španije, Kristijana Stuanija. Iskusni urugvajski veteran je ove sezone postigao 29 golova, čak 10 više od prvog pratioca, Luisa Havijera Suareza iz Saragoe. Odlični golgeter pre godinu dana je bio na pragu Barselone, ali je odlulčio da ostane veran malenoj Đironi.

Ekipa iz Katalonije igra odlično na svom terenu. SA 47 bodova ove sezone je na drugoj poziciji, sa bodom manje od Ueske. Problem za Stuanija i drugove je očajna igra u gostima. Samo tri pobede na 21 utakmici. Ipak, večeras na svom terenu domaćin ima ulogu blagog favorita. Ove sezone u Segundi, bolja je bila Almerija. Na svom terenu je slavila sa 3:1 prošle godine, a početkom jula 2020. godine Đirona je na svom stadionu Monteliviju pobedila sa 1:0 pogotkom Stuanija sa beče tačke u 75. minutu.

Almerija nije uspela direktno da se plasira u elitu, ali sada ima poslednju šansu. Pred kraja sezone došlo je do smene na klupi. Tim je preuzeo portugalski stručnjak Žoze Gomes. Prvi strelac u Segundi bio je Darvin Nunjez, još jedan Urugvajac u drugoligaškoj španskoj konkurenciji. On je postigao 16 golova, 13 manje od starijeg zemljaka iz Đirone, Stuanija. Kod domaćina zbog povrede van tima su Brandon i Brajan Olivan. Almerija je najefikasnija ekipa u Segundi. Andalužani su postigli 62 gola na 42 utakmice, dva više od Rajo Valjekana.

U drugom meču dana (22.00) Elče dočekuje Saragosu koja je bila očajna u drugom delu sezone. Tim sa Romarede je bio viđen povratnik u Primeru, ali posle restarta sezone nekadašnji član elite je ostvario samo tri pobede, jedan remi i čak sedam poraza, od toga čak pet na svom stadionu. Saragosa će biit oslabljena neigranjem prvog strelca tima, a drugog lige, Lusia Havijera Suareza. Votford nije hteo da mu produži pozajmici na Romaredi, pa je morao da se priključi Stršljenovima koje će naredne sezone da predvodi sa klupe srpski stručnjak Vladimir Ivić, nekadašnji trener PAOK-a i Makabija iz Tel Aviva.

On je postigao 19 golova u proteklom šampionatu. Biće to veliki hendikep za četu iskusnog stručnjaka Viktora Fernandeza. Adut Saragose мogao bi da bude Japanac Šinđi Kagava, mada nekadašnji fudbaler Borusije iz Dortmunda i Mančester Junajteda nije oduševio u drugoligaškoj konkurenciji u Španiji. Postigao je samo četiri gola na 31 utakmici za tim u koji je stigao proteklog leta za 3.000.000 evra.

Ove sezone, Saragosa je oba puta pobedila Elče, u gostima sa 2:1, a nа svom terenu sa 1:0. Poslednjih pet utakmica ova dva tima, čak četiri je dobila Saragosa, a jedan ekipa iz provincije Alikante. Zbog povrede kod Saragose neće igrati Dvamena, Puado i Igbekeme.

ŠPANIJA 2 – POLUFINALE PLEJ-OFA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

19.30: (2,20) Đirona (3,00) Almerija (3,80)

22.00: (2,70) Elče (2,95) Saragosa (2,90)

***kvote su podložne promenama


tagovi

SegundaŠpanija 2ŠpanijaSaragosaĐironaElčeAlmerija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara