13. avgust  2020. 11.23  →  18.40 | Izvor: RTV

Jedno dete obolelo od kovid-19 na lečenju u Dečijoj bolnici

NOVI SAD -

Od početka situacije sa koronavirusom do danas, u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu hospitalizovano ukupno 27 dece, dok je trenutno na lečenju jedno dete obolelo od kovida-19.

video icon

Direktorka Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, dr Jelena Antić, je izjavila da je u toku prvog talasa lečeno 11 dece koji su bili nešto starijeg uzrasta nego 16 dece koja su lečena tokom drugog talasa.

jelena, antic

"U drugom piku klinička slika je bila dosta teža nego u prvom, deca su imala uglavnom pneumonije, pa i obostrane, što je situacija i kod deteta uzrasta 10 godina koje je trenutno na lečenju kod nas", istakla je ona.

Dr Antić je napomenula da sve opšte bolnice u pokrajini imaju pristup Institutu i ukoliko je neka klinička slika ozbiljnija da zahteva hospitalizaciju, te bolnice upućuju dokazano pozitivnu dece na Institut. Druga varijanta je da se deca javljaju svojim nadležnim lekarima u domovima zdravlja, koji upućuju decu na Institut, ukoliko postoji sumnja na zarazu.

"Deca se prvo smeštaju na odeljenje na kojem su sumnjivi slučajevi, dok na ne stigne PCR nalaz. Nakon toga, ukoliko je nalaz pozitivan, dete odlazi na odeljenje izolacije, a ako nije, onda se smešta na odeljenje gde bi trebalo da bude hospitalizovano. Pošto primamo i hirurške i pedijatrijske pacijente, često se desi situacija da hirurški pacijent nema simptome koronavirusa, ali da se tokom hospitalizacije ili prijema pojave ti simptomi, stoga takvog pacijenta moramo smestiti u izolaciju", navela je dr Antić.

Ona je rekla da se veoma vodi računa o tome ko ulazi na Institut, kuda se kreću i pacijenti i osoblje koje je uključeno u lečenje kovid pacijenata, te da mora da se vodi računa i o ostalim pacijentima, tako da rade sve ostale polikliničke ambulante, doduše smanjenim obimom.