Poplave u Severnoj Koreji uzrokovale štetu u nuklearnom postrojenju?

Satelitski snimci pokazuju da su poplave u Severnoj Koreji možda uzrokovale štete na crevima za ispumpavanje vode iz najvećeg nuklearnog postrojenja.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2020.

09:49

Poplave u Severnoj Koreji uzrokovale štetu u nuklearnom postrojenju?
Ilustracija: EPA/ DIGITALGLOBE/HO

Ovo je saopštila isstraživačka organizacija "38 Sjever" koja nadzire Severnu Koreju.

Analitičari organizacije ističu da satelitski snimci iz perioda između 6. i 11. avgusta pokazuju koliko su rashladni sistemi nuklearnog reaktora u istraživačkom centru "Jongbjon" neotporni na loše vremenske uslove.

Korejsko poluostrvo zahvatio je jedan od najdužih kišnih perioda u novijoj istoriji, a poplave i klizišta uzrokovali su štetu i smrtne slučajeve u Severnoj i Južnoj Koreji.

Postrojenje "Jongbjon" nalazi se na obali reke Kurjong, oko 100 kilometara severno od Pjongjanga. U tom postrojenju su nuklearni reaktori, postrojenje za preradu goriva i obogaćivanje uranijuma.

U izvještaju grupacije ističe se da sve ukazuje na to da reaktor snage 5 MW za koji se veruje da proizvodi obogaćeni uranijum ne radi već određeno vreme, te da nije u funkciji ni "eksperimentalni reaktor za laku vodu" i da će zbog poplave najverovatnije biti ugašen.

"Šteta na pumpama i ispumpavanju unutar skladišta predstavlja najveću pretnju po reaktore. Ukoliko reaktori rade, ako ne mogu da se ohlade, onda moraju da budu ugašeni", navodi se u izveštaju.

Severnokorejski mediji nisu pominjali štetu na postrojenju, ali su tokom sedmice objavili da su lideri posetili ugrožena područja.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše izveštaj američke istraživačke organizacije, ali je navelo da uvijek prati događaje vezane za severnokorejski nuklearni i raketni program, te da održava blisku saradnju sa američkom administracijom, prenosi "Avaz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: